2024. Május 04. Szombat, Flórián, Mónika  
Petefészek-daganatok - Petefészekrák
A petefészek daganatai rendkívül sokfélék mind szövettani, mind szerkezeti, mind pedig funkcionális (hormontermelők vagy sem) szempontból. Léteznek jó- és rosszindulatú, valamint átmeneti formák. A gyakori funkcionális ciszták mindig jóindulatúak. A rosszindulatú petefészek-daganatok nagy része (közel 90 százaléka) hámsejteredetű (carcinoma).

 

A petefészek-daganatok a népesség halálozása szempontjából a második legveszélyesebb betegség-csoport. A petefészekrák a női daganatok között a legrosszindulatúbb, halálozást tekintve megelőzi a méhnyak és a méhtest tumorait. Ennek hátterében az áll, hogy felismerésére általában csak előrehaladott állapotban kerül sor, mivel kezdeti stádiumban tünetmentes, megbízható szűrővizsgálati módszerek pedig jelenleg nem állnak rendelkezésre. A nemi szervek daganatainak 25%-a indul ki a petefészekből.

Magyarországon évente körülbelül 1200 új daganatos megbetegedés és 600 a daganat következtében kialakult haláleset fordul elő.

 

Mi okozhat petefészekrákot?

Kialakulásában specifikus rákot okozó tényező nem ismert.

 

Kockázati tényezők:

Szülészeti kórelőzmény

Azoknál a nőknél, akiknél emlő-, méhtest- vagy vastagbélrák már előfordult, akiknek a havi vérzése fiatalon (10-12 évesen) kezdődött és 50 éves koráig vagy annál is tovább tart, akik az első terhességet 30 éves kor után viselték, illetve a nem szült vagy meddő nők körében a petefészek-daganat gyakrabban fordul elő. Az ovulációindukciós kezelések szintén rizikótényezőként szerepelhetnek.

 

Családi halmozódás

Családi petefészekrák szindrómáról akkor beszélhetünk, amennyiben két vagy több elsőfokú rokon esetében alakult ki a betegség. Ezeknél a nőknél magasabb (akár húszszoros!) a betegség előfordulásának valószínűsége, sokkal fiatalabb életkorban fejlődik ki, és lefolyása is agresszívabb. Minél több eset fordul elő a vér szerinti rokonságban, annál nagyobb a daganat kialakulásának lehetősége.

 

Életkor

A petefészek-daganat előfordulása 55 és 60 év között a leggyakoribb.

 

Testsúly

A túlsúly kockázati tényező a betegség kialakulása szempontjából.

Kockázati tényezők fennállása esetén a rendszeres ellenőrzés kiemelkedően fontos.

 

Mi védhet a petefészekrák ellen?

-Relatív védelmet nyújthatnak a petefészek-daganatok kialakulásával szemben a következők:

-első terhesség 25 éves kor előtt,

-korai menopauza,

-fogamzásgátló tabletták hosszantartó szedése (megakadályozzák a tüszőérést és az ovulációt),

-A-vitaminban és rostban gazdag étrend.

 

Tünetek

A korai petefészekrák tünetszegény, későbbi jelei sem jellegzetesek. A jó- és a rosszindulatú daganatok tünetei azonosak, a tünetek alapján nem lehet elkülöníteni. Sokféle nem tumoros betegség is utánozhatja a tüneteit.

-hasi duzzanat, fájdalom, kismedencei idegentest-érzés, feszülés, görcsök

-vizelési panaszok

-fogyás

-puffadás, emésztési zavar

-rendszertelen vérzés

-köhögés, fulladás

-nyaki nyirokcsomó duzzanat

-lábszár ödéma

-hasűri folyadékgyülem (ascites)

-alszár trombózis, vénagyulladás

-neurológiai eltérések

-magasabb vércukorszint, stb.

 

Forrás: webbeteg.hu


 

 


<< Vissza a hirekhez