2021. Október 28. Csütörtök, Simon, Szimonetta  
Az egészséges öregedés titkai
Az egészséges, aktív idős kor nem magától értetődő dolog. Tennünk kell azért, hogy minél tovább megőrizhessük erőnlétünket, egészségünket. Nem lehet elég korán kezdeni, de 40 éves korunk után már mindenképp oda kell figyelnünk magunkra. A nőknél erre az életszakaszra esik a változókor. A változókorral járó hormonális változások és az azok következtében kialakuló hiányállapotok magas kockázatot jelentenek a szív- és érrendszeri megbetegedések, a csontritkulás, az inkontinencia tekintetében. Az idős kori éveink minősége tehát nagymértékben függ attól, ahogyan a 40-es, 50-es éveinket éljük.
Tovább
Kalcium: a csontok építőköve
Amikor az emberek a kalciumra gondolnak, általában a csontok egészsége az, ami elsőként az eszükbe jut. Ám a kalcium előnyei jóval meghaladják az erős csontvázszerkezet kialakításának és fenntartásának elősegítését.
Tovább
Változókor, változó mellek
A változókor a női melleket sem kíméli. Miért is tenné, hiszen annak idején, a mellek kifejlődéséhez a kezdő lökést a serdülőkorban megnövekedett ösztrogén hormon adta.
Tovább
Mik azok a fitoösztrogének?
A nők születéskor meghatározott mennyiségű petesejttel rendelkeznek. Ez a mennyiség az életkorral egyre csökken, de általában 45-55 éves kor között a petesejtek érése megszűnik.
Tovább
Mi történik a hormonokkal változókorban?
A menopauza a nők havi ciklusának vége, amit a női nemi hormonok szintjének csökkenése okoz. A hormonrendszer átrendeződése nem egyik napról a másik napra történik.
Tovább
Látta valaki a memóriám?
Hirtelen ki akarok mondani valamit és a mondat közepén egyszerűen kiesik a fejemből. A memóriám egyszerűen cserben hagy.
Tovább
Önbizalom 40+
40 felett mi nők gyakran elveszíthetjük az önbizalmunkat. Az öregedés első jeleinek megjelenése már elég ok lehet arra, hogy csorbuljon az önbecsülésünk.
Tovább
Amit nagy ívben kerülj el a változókorban!
Egy nő életében a hormonális átrendeződés meghatározó élmény. A változás évei alatt számos többé—kevésbé kellemetlen fizikai, szellemi és lelki tünettel kell szembe néznünk.
Tovább
Változókori tünetek: hajhullás
Sok nőnek okoz nehézséget a változókor idején a hajhullás. A hajhullás többnyire a perimenopauza időszakának kiábrándító tünete, hiszen a női haj a nőiességhez, a szexualitáshoz kapcsolódik.
Tovább
A változókor egy újabb kamaszkor?
A nők életében több jelentős időszak is van, amely a hormonális változásokhoz kötődik. Van azonban kettő, ami az egész életben meghatározó.
Tovább
Csökkenő libidó a változókorban - Segíthet a ginzeng?
A klimax idején a nők többsége szembesül a jellegzetes, ám igen kellemetlen tünetekkel, például hőhullámokkal, alvászavarral, rossz közérzetettel vagy érzelmi labilitással. Ebben az időszakban a szervezetben zajló hormonális változások sok esetben szexuális problémákat, pl. libidócsökkenést is okozhatnak. Vajon hatásos lehet a ginzeng ilyen esetben?
Tovább
A vitaminok és ásványi anyagok szerepe a menopauza tüneteinek csökkentésében
A menopauza a női lét természetes velejárója, és egy bizonyos életkor felett minden hölgyet érint. A változókor folyamatával tulajdonképpen a nők életük harmadik szakaszába lépnek, melynek végeredményeként a reproduktív, vagyis fogamzóképes életszakaszuk lezárul. Milyen étrend-kiegészítők segíthetnek átvészelni az időszakot?
Tovább
Változókorban: milyen betegségekre kell jobban figyelni?
Menopauzát követően a hormonális változások következtében jellemző módon megnő az esélye egyes betegségek kialakulásának, illetve a meglévő betegségek rosszabbodásának. Összegyűjtöttük, hogy mikre érdemes a leginkább odafigyelni.
Tovább
A menopauza és a PCOS
A policisztás petefészek szindróma (PCOS) és a menopauza is hormonokkal kapcsolatos állapot. Amikor változókorba lép, a menopauza tünetei mellett továbbra is tapasztalhatja a PCOS egyes tüneteit.
Tovább
Az emlők önvizsgálata
Fiatal felnőtt korától kezdve minden nőnek gondot kell fordítania emlőinek rendszeres vizsgálatára. Némi gyakorlat után a legkisebb elváltozást is azonnal észre fogja venni, és így az orvosi beavatkozás is idejében történhet.
Tovább
A mellrák rizikófaktorai
A MELLRÁK KIALAKULÁSA TÖBB TÉNYEZŐRE VEZETHETŐ VISSZA, KONKRÉT KÜLSŐ HATÁSHOZ NEM KÖTHETŐ. A MELLRÁK NEM LEHET EGY BIZONYOS ÉLETFORMA KÖVETKEZMÉNYE. EZ AZONBAN SAJNOS FORDÍTVA IS IGAZ: A RENDKÍVÜL EGÉSZSÉGTUDATOS ÉLETVITEL SEM AKADÁLYOZHATJA MEG KIALAKULÁSÁT. BÁRKINÉL ELŐFORDULHAT.
Tovább
KÖNNYŰ ÖSSZEKEVERNI A MENOPAUZÁT A PAJZSMIRIGY-ALULMŰKÖDÉSSEL
A VÁLTOZÓKOR ELŐBB-UTÓBB MINDEN NŐT ELÉR, AMINEK ELÉG KELLEMETLEN TÜNETEI LEHETNEK. A PANASZOK AZONBAN IGEN HASONLÓAK A PAJZSMIRIGY-ALULMŰKÖDÉSÉHEZ, ÍGY KÖNNYŰ A KETTŐT ÖSSZEKEVERNI, AMI TÖBBEK KÖZÖTT AZZAL IS MAGYARÁZHATÓ, HOGY A HYPOTHYREOSIS (PAJZSMIRIGY-ALULMŰKÖDÉS) GYAKRAN PONT ABBAN A KORBAN JELENTKEZIK, AMIKOR A KLIMAX IS. ARRÓL, HOGY HOGYAN LEHET MÉGIS A KETTŐT MEGKÜLÖNBÖZTETNI EGYMÁSTÓL, DR. BÉKÉSI GÁBOR PHD, PAJZSMIRIGY-SPECIALISTA BESZÉLT.
Tovább
Száraz szemek
A szemszárazság a mai világban gyakori probléma. De ötven éven felül gyakran betegségként is jelen lehet.
Tovább
Lelki nehézségek
ár teljesen természetes élettani folyamatról van szó, a hormonális változások olyan tünetekkel járhatnak együtt, amelyeket - legalábbis kezdetben - nehéz elviselni, megszokni. A változókor ugyanis fokozza a nyugtalanságra, ingerlékenységre, csökkent koncentrációra, depresszióra, szorongásra, lehangoltságra, fáradtságra való hajlamot.
Tovább
Menopauza: a változás természetes folyamat
A nyugati kultúrákban a menopauza fogalmát, annak testi és lelki tüneteit, sajnos többnyire a nőiség elvesztésével azonosítják. Pedig a menopauza a legtermészetesebb folyamat minden nő életében, életmódváltással, új célok megtalálásával, szellemi-lelki életünk kiteljesítésével végre önmagunk lehetünk – mondja Bálint Éva pszichológus.
Tovább
1 2 3 4 5 6 7


Lájkolj minket!
A HÉT TIPPJE
Milyen edzés hatékony klimax idején?

 A klimax, azaz a változókor a 40-es életévek vége felé kezdődik a nőknél, és egy több éven át tartó folyamat. Ez idő alatt fokozatosan leáll a petefészkek működése, amelyek így egyre kevesebb női hormont termelnek. Emiatt válik rendszertelenné, majd marad el végleg a menzesz. Ami azt jelenti, hogy a szervezetnek egy idő után már nem kell energiát fektetnie abba, hogy hónapról-hónapra méhnyálkahártyát építsen. Az így „megspórolt” energia tehát a tartalékba vándorol, azaz ha nem vigyázunk, zsírpárnákká alakul át!

 
Ezért lesz a körtéből alma…
A hormonális változások hatására a női test vonalai ugyancsak megváltoznak. Még aki „körte” típusú volt, azaz inkább csípőre és combra hízott korábban, hirtelen elkezdhet hasra és karra gyarapodni, azaz „alma” típusúvá válni. A folyamat persze megfékezhető, méghozzá okos étkezéssel és némi testmozgással.
 
 
Kardió- vagy súlyzós edzés jobb egy klimaxos nőnek?
Nőknél örök dilemma, hogy súlyzózzanak-e, mert attól tartanak, hogy ettől „férfias” izmaik keletkeznek. Pedig semmi ok az aggodalomra: a hatalmas muszklikért rendkívül keményen kellene edzeni, mellette pedig egyfajta célzottan izomtömeg-növelő táplálkozásra is át kéne állni. Bátran lehet tehát súlyzós edzéseket folytatni, ráadásul ez a fajta izommunka a csontritkulás kockázatát is csökkentheti. Ugyanakkor az izzasztó kardióedzések – ez lehet mindössze tempós gyaloglás a szabadban! – sem hiábavalóak, mivel ezek a legjobb „zsírégetők”, azaz testsúlycsökkentés céljára is ideálisak.
 
 
Forrás: Egeszsegkalauz.hu