2024. Július 17. Szerda, Elek, Endre  
Rizikófaktorok
1

Magas vérnyomás

 

A menopauza idején nő a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázata. Vizsgálatok adatai szerint a rizikófaktorok között a magas vérnyomás előfordulási aránya, menopauza után meghaladja a férfiak körében észlelt gyakoriságot. Ennek az állhat a hátterében, hogy változókorban megváltozik a nők hormonháztartása. Az ösztrogén néven ismert nemi hormon megvédi a nőket a szív- és érrendszeri betegségektől életük folyamán, egészen negyven-negyvenöt éves korig. Ekkor a petefészkek működése fokozatosan leáll, az ösztrogénszint pedig nagymértékben lecsökken. Ezáltal felszaporodik a hasi zsírszövet, ami különösen veszélyes a szív- és érrendszeri betegségek szempontjából.

A menopauzát követően, az életkor előrehaladásával párhuzamosan növekvő arányban fordul elő a magasvérnyomás-betegség is, ami azért különösen veszélyes, mert kezdetben ritkán okoz panaszt, ugyanakkor kezelés nélkül súlyos következményekkel járhat.

 

 
2

Koleszterin érték emelkedése

 

A koleszterin nélkülözhetetlen a szervezet számára, hiszen létfontosságú funkciók ellátásában vesz részt. Ha azonban valamilyen okból a koleszterinszint tartósan megnövekszik, szív- és érrendszeri problémák léphetnek fel. A változókorú nők gyakran nem tudják, hogy a testi és lelki változások mellett észrevétlen tünetekkel is számolniuk kell. A hormonális hatások miatt ugyanis fokozottan megemelkedhet a koleszterinszint.

A menopauza idején bekövetkező zsíranyagcsere változások ugyanis elsődlegesen az ártó, tehát az LDL-koleszterinszint emelkedését, és a hasznos, azaz a HDL-koleszterinszint csökkenését idézhetik elő. Amennyiben túlságosan magas az LDL-koleszterin szintje a vérben, felhalmozódik az érfalak belsejében, és szűkíti átmérőjüket. Ennek következtében csökken a vérátáramlás, de akár az ér teljes elzáródása is bekövetkezhet, növelve a szív- vagy agyi infarktus kockázatát.

 

 
3

Vércukor érték növekedése, diabétesz

 

A diabetes mellitus, azaz a cukorbetegség gyakran érinti a változókorú nőket, hiszen a menopauza időszakában megnő a szív- és érrendszeri rizikófaktorok kialakulásának esélye. Ebben az életkorban felborul a hormonális egyensúly. Amíg az ösztrogénszint lecsökken, addig a férfi nemi hormonok túlsúlyba kerülnek. Ennek hatására felszaporodik a hasi zsírszövet, amely különösen veszélyes a szív- és érrendszeri betegségek szempontjából. Az elhízás sok esetben „párban jár” a cukorbetegséggel. Csakúgy, mint a pubertás korban, a menopauza időszakában is ingadoznak a hormonszintek, amely jelentős vércukorszint változást idézhet elő.

A diabétesz alattomos betegség, hiszen nem mindig jár komoly tünetekkel, azonban az érfalak rongálásával jelentős mértékben ronthatja az életkilátásokat. A cukorbetegség négy és félszeresére növeli a szív- és érrendszeri megbetegedés kockázatát, és két és félszeresére a szívelégtelenség kialakulásának rizikóját.

 

 
4

Dohányzás

 

A nők életmódja nagyban befolyásolja a menopauza beköszöntének idejét. Azon kívül, hogy a dohányzás ismert rizikófaktora szív- és érrendszeri betegségeknek, a menopauza kezdetét is előrébb hozhatja. A legújabb kutatások szerint a dohányzás növeli a korai menopauza kockázatát, ráadásul a klimax kellemetlen tünetei is erősebben jelentkeznek.

A cigarettafüstben található vegyi anyagok ugyanis elhalásra késztetik a petesejteket. Ezen felül a dohányzás számos területen rongálja az egészséget. Nem csak tüdőbetegségekhez, csökkent libidóhoz, keringési zavarokhoz, szívproblémákhoz vezet, de rendkívül gyorsan öregíti a bőrt, ráncosít, alvászavarokat okoz, és idősebb korban a menopauza után még a csontritkulás esélyét is jelentősen megnöveli.

 

 
5

Túlzott alkohol bevitel

 

Az alkohol nagyban hozzájárul a menopauza tüneteinek erősödéséhez. Azonban nem ez az egyedüli ok, amiért jobb elkerülni. Egyrészt azért káros, mert megakadályozza a kalcium és egyéb nélkülözhetetlen ásványi anyagok beépülését, másrészt a hormonszintek befolyásolásával előidézhet korai menopauzát is. Egyes kutatások szerint az alkohol az egyik faktor, ami hatást gyakorol a hormonszintek változására.

Az alkohol és az ösztrogén kölcsönösen befolyásolják egymást. Az ösztrogén hozzájárul az alkohol könnyebb felszívódásához a szervezetben. Ezzel egy időben, az alkohol gátolja az ösztrogén lebontását. Tehát, az alkohol fogyasztásával az ösztrogén szintje a szervezetben jelentősen növekedni fog, az alkohol pedig könnyebben fog felszívódni a nő szervezetébe.

 


<< Vissza a főoldalra