2024. Május 04. Szombat, Flórián, Mónika  
A méh- és hüvelysüllyedés tünetei
A középkorú nők fele küzd a problémával, azonban sokan nem mennek orvoshoz, mert szégyellik a panaszaikat, talán még ennél is többen érintettek. Kezelés hiányában javulás nem, csak az állapot romlása várható.

 

Mi okozza a kismedence szerveinek süllyedését?

A kismedence szerveinek süllyedését a gátizomzat károsodása okozza, amely lehet a szülés, a menopauza (alacsony ösztrogénszint miatt meglazult szövetek), erős fizikai terhelés, nagy túlsúly vagy a hasűri nyomást tartósan megváltoztató, köhögéssel, székrekedéssel járó krónikus betegségek következménye.

Többféle típus létezik

Ha a hüvely és a húgyhólyag közötti kötőszövet tágul ki vagy sérül meg, hólyagsérvnek hívják, ha a hüvely és végbél között van gond, akkor végbélsérvnek. Ha a méh a hüvelycsatornába ereszkedik, méhsüllyedésről beszélünk. Méheltávolítás után hüvelycsonk-előesés fordulhat elő.

A méhsüllyedés tünetei

A nyomásérzet a medencében, alsó deréktáji fájdalom, vizelési problémák (vizeletvesztés vagy hólyagürítési panaszok), székletürítési panaszok, hüvelyből kitüremkedő duzzanat érzete, szexuális érzékelés csökkenése, fájdalmas szexuális élet.

Hólyagsérvre, hólyagsüllyedésre utaló jelek

A duzzanat a hüvelyben, idegentest-érzés, amely erősödik állás közben, olyan érzés, mintha tojáson ülne az ember, kellemetlenség köhögés, emelés, lehajolás esetén, gyakori vizelési inger, vizelet elcsöppenése, ismétlődő húgyúti fertőzések, fájdalom vagy vizeletvesztés szex közben.

A hüvelycsonk-előesés tünetei

Az idegentest-érzés, alhasi, keresztcsonti fájdalmak, vizeletürítési nehézségek, székletürítési problémák.

Forrás: hazipatika.com


 


<< Vissza a hirekhez