2024. Május 08. Szerda, Mihály  
Változókor: milyen betegségekre kell jobban figyelni?
A hormonok változása betegségeket idézhet elő, valamint állapotrosszabbodás is előfordulhat.

Menopauzát követően a hormonális változások következtében jellemző módon megnő az esélye egyes betegségek kialakulásának, illetve a meglévő betegségek rosszabbodásának. Összegyűjtöttük, hogy mikre érdemes a leginkább odafigyelni.

Szív- és érrendszeri (kardiovaszkuláris) betegségek. Amikor az ösztrogénszint lecsökken, nő a kardiovaszkuláris betegségek kockázata. A szívbetegség mind a nők, mind a férfiak esetén vezető haláloki tényező.

Sokat tehet azért, hogy a szívbetegségeket megelőzze, többek közt abbahagyhatja a dohányzást, csökkentheti a vérnyomását, rendszeresen sportolhat, egészségesen étkezhet alacsony zsír- és magas rosttartalmú ételek fogyasztásával.

 
Megelőzésképpen gondoskodni kell a megfelelő kalcium- és D-vitamin-bevitelről (kb. 1200-1500 mg kalcium és 800 nemzetközi egység D-vitamin naponta). Bár az erőnléti (az izmokat fejlesztő) mozgás is hasznos, csontritkulásban (különösen annak korai szakaszában) a teherviselési (a csontokat erősítő) mozgás a legfontosabb (pl. gyaloglás, kocogás).
Vizelet inkontinencia. Az ösztrogénszint csökkenése miatt a hüvely és a húgycső rugalmassága csökken, ezért köhögés, nevetés vagy emelés során a vizelet elcseppenhet (stressz inkontinencia).
Hízás. A menopauzát követően sok nő hízásnak indul. Posztmenopauzában kevesebb tápanyagra van szükség, akár napi 200-400 kalóriával is csökkenhet a szükséglet.
Forrás: Webbeteg

<< Vissza a hirekhez