2024. Július 17. Szerda, Elek, Endre  
Pecsételő vérzés két menstruáció között: aggódnod kell?
Két menstruáció között bármikor előfordulhat pecsételő vérzés. Ennek több oka lehet, és általában nem is kell semmi rosszra gondolni.

 Ám mégis, ha ilyet látunk, izgalommal vegyes félelem tölt el. Lássuk, milyen okai lehetnek a pecsételő vérzésnek.


Legtöbbször az ok semmi komoly, esetleg ingadozik a hormonháztartás – ez főleg a menstruáció kezdetekor, pubertás korban fordul elő, vagy a menopauza idejéhez közeli életkorban. Egy dolog biztos: a pecsételő vérzés soha nem normális. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy valami nincs rendben veled, de mindenképpen keress fel egy nőgyógyász szakorvost, hogy a kérdőjelek helyére pontok kerülhessenek.

Amikor az okokat vizsgálják, feltérképezik a körülményeket. Megnézik a korod, azt, hogy esetleg várandós vagy-e, rákérdeznek, hogy szedsz-e fogamzásgátló tablettát és mióta.

A tabletta ugyanis adhat egy olyan löketet a hormonjaidnak, amelynek hatására esetleg így reagál a szervezeted.

Ha már régóta szedsz tablettát, és nemrég váltottál, akkor is előfordulhat pecsételő vérzés, sőt akkor is, ha elfelejtettél bevenni egy tablettát.

A termékenységi ciklus kezdetekor a pecsételő vérzés több különböző dolgot is takarhat. A menzesz kezdetekor a vérzés még meglehetősen szabálytalan, akár több hónapig is. Extrémebb esetben akár évekig nem áll be a ciklus. Ez azért van, mert az agy, a petefészkek és a méh még nem dolgozik szinkronban. Ennek hormonális okai vannak.

A szexuálisan aktív fiatalkorban közösülés után is előfordulhat pecsételés. Ez különösen jellemző a szexuális élet kezdetén, vagy ha védekezés nélkül vagytok együtt.

A vérzés jelezhet valamilyen szexuális úton terjedő fertőzést is, mint a chlamydia vagy a gonorrhea. Ezeket a betegségeket azonnal kezelni kell.

A pecsételést okozhatja a méhszájon lévő apró seb is, amit szintén szakorvosnak kell ellátnia.

Nagyon ritkán a szex utáni pecsételő vérzés méhnyakrák előjele is lehet, ezért ha ilyet tapasztalsz, feltétlenül fordulj orvoshoz. A nőgyógyász ilyenkor – akár soron kívül – kenetet vesz, amelyet ellenőrzésre küld.

Sajnos a ciklus közepén jelentkező pecsételő vérzés jelezhet vetélést, méhen kívüli terhességet (ebben az állapotban a terhesség nem a méhben, hanem azon kívül, pl. a petevezetőben fejlődik, növekszik, feszítve környezetét, vérzést okozva).

Bármilyen apró sérülés a hüvely falán szintén okozhat vérzést, ugyanis itt sok-sok ér húzódik, így a terület könnyen vérezhet, ha megkarcolod, megsérted valamivel.

Ha pecsételő vérzést tapasztalsz, akár hosszabb időn át fennáll ez az állapot, fordulj nőgyógyászhoz, mert komolyabb betegség előjele is lehet a vérzés.

 

 

 

INTIMZONA.HU/DMD


<< Vissza a hirekhez