2024. Július 17. Szerda, Elek, Endre  
Egészségünk védelmében!
A megfelelő életvitellel a menopauza tünetei és szövődményei is csökkenthetők.

A változó kor hatással vana  női szervezetre, így különböző testi és lelki tünetek jelentkezhetnek, valamint bizonyos betegségek kockázata is fokozódik. A helyes életvitellel azonban ezek a veszélyeztető tényezők jelentősen csökkenthetőek.

Táplálkozzon megfelelően!

Étrendje legyen változatos, iktasson be zöldségeket, gyümölcsöket, teljes kiőrlésű gabonát, korlátozza a telített zsírok és olajok, illetve a cukrok bevitelét, valamint a szénsavas üdítőitalok helyett fogyasszon ásványvizet vagy gyógyteákat! Próbáljon meg naponta 1200-1500 mg kalciumot és 800 nemzetközi egység (NE) D vitamint szedni!

Ne dohányozzon!

A dohányzás növeli a szívbetegség, a stroke, az oszteoporózis, a daganatos megbetegedések és számos más betegség kockázatát. Fokozhatja a hőhullámokat, sőt előbbre hozhatja a menopauza jelentkezését. Sohasem késő a dohányzást abbahagyni, de természetesen minél hamarabb teszi, annál jobb.

A hét legalább 5 napján 30 perc mérsékelt intenzitású mozgás segítségével a szív- és érrendszeri betegségek, a cukorbetegség, a csontritkulás és több más öregkori betegség kockázata is csökkenthető. Az ennél intenzívebb és hosszabb ideig tartó mozgás, ha még jólesik, további jótékony hatással bír és különösen fontos lehet, ha fogyni próbál. A mozgás a stresszt is csökkenti.

Járjon rendszeres orvosi ellenőrzésekre!

Beszéljen orvosával, hogy milyen gyakran kell mammográfiás (emlő) vizsgálaton, méhnyak szűrővizsgálaton részt vennie, milyen gyakran kell vérzsír szintjét megnézni és más szűrővizsgálatokat elvégezni!

WebBeteg/dmd


<< Vissza a hirekhez