2024. Júnuis 23. Vasárnap, Zoltán  
A változókor nem betegség, nem kell félni
A változókor nem betegség, természetes állapot, mégis sok asszonynál jelentős problémákat okoz. Addig kiegyensúlyozott nők válhatnak szorongóvá, idegessé.

Addig aktív, kiegyensúlyozott, lényeges egészségi panaszok nélkül élő nők válhatnak szorongóvá, idegessé. A lelki problémák mellett vegetatív jellegű, testi panaszok jelentkeznek, mint a hőhullám, a verejtékezés, a fejfájás.   

   

 

Az ok természetes folyamat: a petefészek lassan, folyamatosan befejezi működését. A petefészek nemcsak petét termel, hanem hormont is. Ezek a nemi szervekre vannak hatással, illetve más folyamatokra is (csontképzés, mészlerakódás, fehérjeképzés stb. ), tagja a belső elválasztású mirigyrendszernek, ahol úgy áll fenn egyensúly, hogy az egyik hormon erősíti a másikat, mások meg ellentétesen hatnak.

A hormonrendszer fennmaradó részének át kell venni bizonyos feladatokat, továbbá újra kell szabályozni az egyensúlyt, ami az esetek jelentős részében nem megy tünet- és problémamentesen.

A klimaxos panaszok enyhítésére szintén a gyógynövényekhez fordulhatunk. A cickafark és palástfű itt is alapja lehet a teakeveréknek. Mivel a panaszok zöme a vegetatív idegrendszer zavarából adódik, mindig használjunk orbáncfüvet is. A panaszoktól függően citromfű, levendula, kamilla lehet része a napi 2—3 csésze teának.

Célszerű még két problémára figyelni. Az egyik az, hogy a hormonális egyensúly felbomlásával gyakoribb lehet a klimax idején az emlő- és méhrákok előfordulása. A másik megszívlelendő dolog: a változás kora alatt és után fokozottan gondoljunk a kalcium fogyasztására, a csontritkulásos panaszok elkerülése végett.


<< Vissza a hirekhez