2024. Július 17. Szerda, Elek, Endre  
A korai klimax jelei
A kor előrehaladtával, 50 év körül, a női ciklus fokozatosan elmarad. Korai klimaxról abban az setben beszélünk, ha a tünetek a 40 éves kor előtt jelentkeznek.
A kor előrehaladtával a női ciklus először szabálytalanná válik, majd végül teljesen elmaradMenopauzáról beszélünk, ha menstruáció az előző egy éven belül nem jelentkezett. Ezt az időszakot egyéb tünetek is kísérik: hangulati ingadozások, hőhullámok, alvászavarok, a szexuális vágy csökkenése, hüvelyszárazság a legjellemzőbb panaszok.

Külső és belső kiváltó okok

korai menopauza gyakran korai petefészek elégtelenség következménye. A petefészkekben található petesejtek mennyisége az életkor előrehaladtával természetes módon csökken: 35 éves kor után a petefészkek folyamatosan öregszenek és átlagosan a nők 50 éves kora körül teljesen kimerülnek.

A korai petefészek kimerülés esetén ez a folyamat előretolódik, a petefészkek idejekorán elvesztik hormontermelő és érett petesejt-képző funkciójukat, a korábban teljesen szabályos menstruációs ciklus felborul, majd teljesen elmarad. A menopauza így rendszerint már 40 éves kor alatt, vagy annak környékén megkezdődik.

Genetikai tényezők és autoimmun eredetű okok mellett a folyamatot külső tényezők is előidézhetik: sugárkezelés,kemoterápia, kétoldali petefészek eltávolítás, de a kiváltó ok sok esetben ismeretlen marad.

Hormonszintek ellenőrzése

menstruáció a korai klimax megjelenését megelőzően, akár évekkel korábban is szabálytalanná válhat.Ilyenkor érdemes utána járni, mi okozza a panaszokat. Hosszabb ideje elmaradt menstruáció esetén először a terhességet zárjuk ki, majd bizonyos betegségek meglétét kutatjuk.

Pajzsmirigybetegség is felboríthatja a korábban szabályos ciklust, ezt is ellenőrizzük – magyarázza dr. Bérczy Judit, a Budai Endokrinközpont orvosa. A petefészkek állapotára pedig az FSH, LH, ösztrogén, progeszteron hormonok értékéből következtethetünk.

Gyógyszerek, mozgás, táplálkozás

A korai menopauza is a klimax jól ismert kockázatai hordozza: hatására nő a csontritkulás, illetve a szív- és érrendszeri betegségek veszélye. A terápia ezért egyfelől a tünetek kezelését, másrészt a szövődmények megelőzését és az életminőség javulását célozza meg. A tünetek hormonkezeléssel, vagy fogamzásgátló tablettákkal, antidepresszáns készítményekkel enyhíthetők. A szövődmények megelőzése és a közérzet javulása elsősorban mozgással érhető el.

csontritkulás megelőzését – az alkalmazott D-vitamin és kalcium tartalmú kiegészítők mellett – a rendszeres fizikai aktivitás segíti: ez lehet könnyű séta, futás, vagy bármilyen mozgás, amit szívesen végzünk. A testedzés hatására a lelki tünetek is javulnak, a stressz, depresszió is oldódik.

Napi Doktor/dmd

 

 


<< Vissza a hirekhez