2024. Április 20. Szombat, Tivadar  
A babavárás titkai
Kata megengedi nekünk, hogy betekintést nyerjünk az életébe egy pillanatra, és együtt örülhessünk vele második gyermekének.
Tovább
Klimax tünetei és kezelése
A női változókor a nemi teljesség végétől az időskorig terjedő 10-15 éves periódus, melyet az utolsó havivérzés időpontja menopauza előtti, körüli és utáni időszakra bont.
Tovább
A korai klimax
Nem kerül gyakran szóba pedig valós jelenség a korai kilmax.
Tovább
A férfi klimax
Bizony az urakat is érinti a változókor problémája.
Tovább
Nőiség és változókor
Ezért boldogabbak az argentin nagymamák, mint a magyar ötvenesek. Ismerjük meg Sándor Anikó történetét.
Tovább
Lehetséges betegségek a változókor idején
A hormonális változások következtében megnő a veszélye, hogy kialakulnak bizonyos betegségek.
Tovább
Klimax más kultúrákban
Nézzük meg a világ más pontjain, hogyan viselik a nők a változást.
Tovább
A bőr és a haj változása a menopauza idején
Testünk minden területén érzékelhető a hormonális változás.
Tovább
Nem vagyunk egyedül
Szakemberek segítsége a változó kor idején.
Tovább
Bőrápolás 50 felett
Hiszen a szépség és az egészséges bőr mindenkit megillet.
Tovább
A soványság és a korai menopauza összefüggése
Svéd tudósok állapítottak meg egy érdekes dolgot.
Tovább
Fogamzásgátlás a változókorban
Melyek a javasolt módszerek klimax idején?
Tovább
Klimax során a hőhullámok mögött inzulinrezisztencia állhat
Érdemes a tünetet komolyan venni.
Tovább
FOGVESZTÉS MENOPAUZA UTÁN
Egyre több kutatás bizonyítja, hogy a menopauzán átesett nőknek jelentősen megnő az esélyük a fogaik elvesztésére. Milyen okok állnak a jelenség hátterében és mit lehet tenni a megoldás érdekében?
Tovább
A korai menopauza növeli a csontritkulás esélyét
A menopauza számos kellemetlenséggel járhat, amelyeket azonban szakértő segítséggel jól lehet kezelni. Dr. Demjén László nőgyógyász, menopauza-szakértő arra figyelmeztet, hogy a korán bekövetkező klimax akár a csontritkulás esélyét is növelheti.
Tovább
Menopauza: a változás természetes folyamat
A nyugati kultúrákban a menopauza fogalmát, annak testi és lelki tüneteit, sajnos többnyire a nőiség elvesztésével azonosítják. Pedig a menopauza a legtermészetesebb folyamat minden nő életében, életmódváltással, új célok megtalálásával, szellemi-lelki életünk kiteljesítésével végre önmagunk lehetünk – mondja Bálint Éva pszichológus.
Tovább


Lájkolj minket!
A HÉT TIPPJE
Milyen edzés hatékony klimax idején?

 A klimax, azaz a változókor a 40-es életévek vége felé kezdődik a nőknél, és egy több éven át tartó folyamat. Ez idő alatt fokozatosan leáll a petefészkek működése, amelyek így egyre kevesebb női hormont termelnek. Emiatt válik rendszertelenné, majd marad el végleg a menzesz. Ami azt jelenti, hogy a szervezetnek egy idő után már nem kell energiát fektetnie abba, hogy hónapról-hónapra méhnyálkahártyát építsen. Az így „megspórolt” energia tehát a tartalékba vándorol, azaz ha nem vigyázunk, zsírpárnákká alakul át!

 
Ezért lesz a körtéből alma…
A hormonális változások hatására a női test vonalai ugyancsak megváltoznak. Még aki „körte” típusú volt, azaz inkább csípőre és combra hízott korábban, hirtelen elkezdhet hasra és karra gyarapodni, azaz „alma” típusúvá válni. A folyamat persze megfékezhető, méghozzá okos étkezéssel és némi testmozgással.
 
 
Kardió- vagy súlyzós edzés jobb egy klimaxos nőnek?
Nőknél örök dilemma, hogy súlyzózzanak-e, mert attól tartanak, hogy ettől „férfias” izmaik keletkeznek. Pedig semmi ok az aggodalomra: a hatalmas muszklikért rendkívül keményen kellene edzeni, mellette pedig egyfajta célzottan izomtömeg-növelő táplálkozásra is át kéne állni. Bátran lehet tehát súlyzós edzéseket folytatni, ráadásul ez a fajta izommunka a csontritkulás kockázatát is csökkentheti. Ugyanakkor az izzasztó kardióedzések – ez lehet mindössze tempós gyaloglás a szabadban! – sem hiábavalóak, mivel ezek a legjobb „zsírégetők”, azaz testsúlycsökkentés céljára is ideálisak.
 
 
Forrás: Egeszsegkalauz.hu