2024. Április 20. Szombat, Tivadar  
Érinti-e a változókor a férfiakat?
A férfi változókor az utóbbi időben került a figyelem előterébe. Ritkán jár olyan drámai és viharos fizikai tünetekkel, mint a nők esetében. A hormonális változásra azonban – az 50-es évektől kezdődően – a férfiaknak is számítaniuk kell.
Tovább
Klimax során a hőhullámok mögött inzulinrezisztencia állhat
Érdemes a tünetet komolyan venni.
Tovább
Nem vagyunk egyedül
Szakemberek segítsége a változó kor idején.
Tovább
Izzadás és hőhullámok
A változó kor legjellemzőbb tünetei.
Tovább
A bőr és a haj változása a menopauza idején
Testünk minden területén érzékelhető a hormonális változás.
Tovább
Természetes módszerekkel a klimax ellen
Többféle gyógynövény is alkalmazható a kellemetlen tünetek enyhítésére.
Tovább
A férfi klimax
Bizony az urakat is érinti a változókor problémája.
Tovább
Tünetek: klimax alatt és után
A klimax a női szervezet egészére hatással van, több kellemetlen tünettel is meg kell küzdeni.
Tovább
A korai klimax
Nem kerül gyakran szóba pedig valós jelenség a korai kilmax.
Tovább
A hormonegyensúly fontosságáról
Bár alapfeladatuk a nem kívánt terhesség megakadályozása, a fogamzásgátló készítményekkel, a bennük lévő hormonoknak köszönhetően, más problémák is orvosolhatók.
Tovább
13+1 érdekes tény a mellekről
Mindig fontos kérdés, állandó frusztrációt okoz a nőknek, a férfiak odavannak érte. Mi az? Hát persze, hogy a női mell.
Tovább
A klimax csökkenti a mellrákot
A seattle-i Fred Hutchinson Rákkutató Központ munkatársai szerint van jó oldala is a klimaxszal járó folyamatos hőhullámoknak és egyéb, kellemetlen tüneteknek.
Tovább
Valentin-napi tragédia
Ez minden nővel megtörténhet. A terhességet eldönthetjük, hogy akarjuk-e vagy nem. De a klimax nem ad választási lehetőséget.
Tovább
A változókor nem betegség, nem kell félni
A változókor nem betegség, természetes állapot, mégis sok asszonynál jelentős problémákat okoz. Addig kiegyensúlyozott nők válhatnak szorongóvá, idegessé.
Tovább
Amikor a nőknek nem megy
A nőket többféle szexuális probléma is érintheti: a közös bennük, hogy megnehezítik a szexuális életet, és így hosszú távon akár a kapcsolatot is.
Tovább
Klimax tünetei és kezelése
A női változókor a nemi teljesség végétől az időskorig terjedő 10-15 éves periódus, melyet az utolsó havivérzés időpontja menopauza előtti, körüli és utáni időszakra bont.
Tovább
Klimax: a nő lelkét is megviseli
Bár a menopauza velejáróit nem lehet megelőzni, súlyosságukat azonban lehet csökkenteni. Nem kell megijedni, számos kezelés nyújt segítséget a változókorba lépett hölgyeknek.
Tovább
Kihullhatnak a fogaink a klimaxtól
Bárkit bármely életkorban veszélyeztethet a fogak elvesztése, de a legújabb kutatások szerint ez a kockázat nagyobb azoknál a nőknél, akik túl vannak a menopauzán.
Tovább
Ezek a korai klimax jelei
A korai menopauza gyakran petefészek elégtelenség következménye. A petesejtek mennyisége az életkor előrehaladtával természetes módon csökken.
Tovább
Ha a kánikula elmúltával is verejtékezik, érdemes kivizsgáltatnia magát
Figyelmeztető jel az is, ha alvászavarai vannak, vagy nem tud megszabadulni a plusz kilóktól.
Tovább
1 2


Lájkolj minket!
A HÉT TIPPJE
Milyen edzés hatékony klimax idején?

 A klimax, azaz a változókor a 40-es életévek vége felé kezdődik a nőknél, és egy több éven át tartó folyamat. Ez idő alatt fokozatosan leáll a petefészkek működése, amelyek így egyre kevesebb női hormont termelnek. Emiatt válik rendszertelenné, majd marad el végleg a menzesz. Ami azt jelenti, hogy a szervezetnek egy idő után már nem kell energiát fektetnie abba, hogy hónapról-hónapra méhnyálkahártyát építsen. Az így „megspórolt” energia tehát a tartalékba vándorol, azaz ha nem vigyázunk, zsírpárnákká alakul át!

 
Ezért lesz a körtéből alma…
A hormonális változások hatására a női test vonalai ugyancsak megváltoznak. Még aki „körte” típusú volt, azaz inkább csípőre és combra hízott korábban, hirtelen elkezdhet hasra és karra gyarapodni, azaz „alma” típusúvá válni. A folyamat persze megfékezhető, méghozzá okos étkezéssel és némi testmozgással.
 
 
Kardió- vagy súlyzós edzés jobb egy klimaxos nőnek?
Nőknél örök dilemma, hogy súlyzózzanak-e, mert attól tartanak, hogy ettől „férfias” izmaik keletkeznek. Pedig semmi ok az aggodalomra: a hatalmas muszklikért rendkívül keményen kellene edzeni, mellette pedig egyfajta célzottan izomtömeg-növelő táplálkozásra is át kéne állni. Bátran lehet tehát súlyzós edzéseket folytatni, ráadásul ez a fajta izommunka a csontritkulás kockázatát is csökkentheti. Ugyanakkor az izzasztó kardióedzések – ez lehet mindössze tempós gyaloglás a szabadban! – sem hiábavalóak, mivel ezek a legjobb „zsírégetők”, azaz testsúlycsökkentés céljára is ideálisak.
 
 
Forrás: Egeszsegkalauz.hu