2024. Április 19. Péntek, Emma  
3+1 alapszabály, hogy a változókort könnyebben átvészeljük
A klimax nem betegség, tehát nem lehet „meggyógyítani”, mint ahogy megelőzni sem. Minden nő életében bekövetkezik, ráadásul gyakran okoz kellemetlen testi és lelki tüneteket. A panaszok ellen azonban sokat tehetünk.

 

Ezek a klimaxos nők leggyakoribb problémái

A változókor valóban nem sétagalopp, ám egyetlen nőnek sem kötelező ölbe tett kézzel tűrnie a hormonok játékát. Kifejezetten gazdag fegyvertár áll rendelkezésünkre a klimaxos időszak leggyakoribb kellemetlenkedői ellen, hogy enyhíthessük a hőhullámokat, az izzadást, a kéretlen testsúlygyarapodást – vagy éppen a hüvelyszárazságot, még mielőtt az végképp romba döntené a szexuális életünket.

Étkezés, mozgás

A klimax „kimaxolása” nem marad vágyálom, amennyiben hajlandóak vagyunk némiképp átformálni az életünket, méghozzá a változókori jóllét három fontos sarokkövére építve, amelyek a következők:

A kiegyensúlyozott étkezés, a rendszeres mozgás, néhány hasznos gyógynövény

Étrendi reformok változókorban

A klimaxos hormonváltozások miatt a legtöbb nőnek gondjai akadnak a váratlan testsúlygyarapodással is. Aki ez ellen tenni akar, annak nincs mese, némiképp át kell alakítania az étrendjét. Az étkezési reformokat a hozzáértők szerint valójában már a változókort megelőzően érdemes lenne bevezetnünk, az ugyanis mindenkinek csak jót tehet, ha legalább a cukrot és a gyors felszívódású szénhidrátokat – pl. a fehér liszttel készült tésztákat, pékárukat – kiiktatja a mindennapokból.

Ha további szintet lépnénk, többé ne vásároljunk készételeket, de még félkész, illetve tartósítószerekkel és egyéb káros adalékanyagokkal telezsúfolt élelmiszereket sem. Inkább főzzünk mi magunk friss alapanyagokból. Sőt, az elszántak nekiállhatnak garantáltan „bio” zöldségeket termeszteni otthon a kertben, vagy jobb híján a balkonon vagy a teraszon, sőt számos növény akár ablakba kirakott virágládában is megterem.

A hőhullám és a fokozott izzadás talán a leggyakrabban említett klimaxos tünet, viszont ezekre is hatással lehet, ha megválogatjuk, mit eszünk és mit iszunk, továbbá ha felhagyunk a dohányzással. Ha a teljes életmódváltást nem is sikerülne bevezetnünk, legalább a cigarettára, a kávéra és az energiaitalokra mondjunk nemet. Érdemes továbbá elhagyni az erős fűszereket, a borsot és az erőspaprikát, illetve mérsékelni a használatukat.

Sport, testmozgás klimax idején

A mozgás minden életkorban jót tesz, és ez alól a változókor sem kivétel. Megfigyelték, hogy azokat a nőket, akik hetente legalább háromszor valamilyen testmozgást végeznek, a klimaxos hőhullámok is kevésbé kínozzák. Ehhez még csak komoly erőkifejtést igénylő sporttevékenységre sincs feltétlenül szükség, mert akár a jóga is megfelelő lehet erre a célra. Amint már említettük, a klimax idején zajló hormonális átrendeződés nyomán amúgy is könnyebben szaladnak fel ilyenkor a plusz kilók, már csak emiatt is érdemes fokozott hangsúlyt fektetnünk a rendszeres sportra, mozgásra.

Forrás: webbeteg.hu


 


<< Vissza a hirekhez