2024. Április 23. Kedd, Béla  
Andropauza - A középkorú férfiak krízise
Hosszú évek óta ismert a középkorú férfiaknál tapasztalható fizikai és érzelmi változások ténye. A kutatók egyre gyakrabban hangoztatják, hogy ez nem más, mint a menopauza férfi változata, az andropauza, azaz férfiklimax.

 

Noha a legtöbb férfi nem hajlandó tudomásul venni a tényt, hogy az életkor előrehaladtával csökken a szervezetben található férfihormon mennyisége, a szomorú valóság az, hogy csak az Egyesült Államokban 25 millió, 35 és 55 év közötti férfinél tapasztalható az andropauza valamilyen formája. Az andropauza tulajdonképpen nem más, mint a normális öregedési folyamat által bekövetkező tesztoszteronszint csökkenés.

Az andropauza (férfi klimax) tünetei:

-Csökkenő nemi vágy

-Kevesebb energia

-Csökkenő erő és kitartás

-Csökkenő vágy az élet élvezéséhez

-Mogorvaság, lehangoltság

-Csökkenő minőségű erekció

-Csökkenő sportteljesítmény

-Ebéd utáni szunyókálás

-Csökkenő munkateljesítmény

-Depresszió

Milyen módszerekkel kezelhető?

Mindezekre a tesztoszteronpótlás megoldást jelenthet, ám figyelembe kell venni, hogy a terápia - noha csökkenti az andropauza tüneteit - növeli a stroke, prosztatarák, májkárosodás, gynecomastia (férfiemlő megnagyobbodása) és az ideiglenes sterilitás kialakulásának kockázatát. Léteznek természetes eredetű készítmények is, melyek fokozzák a szervezet tesztoszteron-termelését, a hormonterápia negatív mellékhatásai nélkül.

Sokat segíthet a megfelelő táplálkozás

A szakemberek óvják az andropauzában szenvedő férfiakat az alkoholtól és a grapefruittól. Ez utóbbi ugyanis az aromataze enzimek hatására a tesztoszteront ösztrogénné alakítja át a szervezetben.

Növeli azonban a tesztoszteron-termelést a rendszeres testedzés, a cink, valamint a C- és E-vitaminok. A csökkent libidó helyreállításában segíthet az L-arginin, ezenkívül javasolják a szójatermékek és az alacsony zsírtartalmú ételek fogyasztását. Fontos a zöldségekben gazdag táplálkozás, illetve a sok paradicsom fogyasztása, mely nemcsak az andropauza tüneteit, hanem a prosztatarák kialakulásának kockázatát is csökkenti.

Forrás: webbeteg.hu


 


<< Vissza a hirekhez