2024. Április 25. Csütörtök, Márk  
Változókori tünetek: hajhullás
Sok nőnek okoz nehézséget a változókor idején a hajhullás. A hajhullás többnyire a perimenopauza időszakának kiábrándító tünete, hiszen a női haj a nőiességhez, a szexualitáshoz kapcsolódik.

Sok nőnek okoz nehézséget a változókor idején a hajhullás. A hajhullás többnyire a perimenopauza időszakának kiábrándító tünete, hiszen a női haj a nőiességhez, a szexualitáshoz kapcsolódik. Sajnos idővel a legszebb, legdúsabb női hajkorona is veszít pompájából. Megváltozik a haj minősége, vékonyabbá, fakóbbá, töredezetté válhat. A változás általában olyan lassan zajlik, hogy egyik napról a másikra nem lehet észrevenni, nem kóros, és nem is tűnik annak. Amikor viszont a szokásosnál több haj marad a fésűben vagy a párnán az elég ijesztőnek hat.

 

Az életünk során többször előfordul intenzívebb hajhullás, ami természetesnek mondható, főleg ősszel. Ez kiegyensúlyozott táplálkozással, vitaminpótlással és megfelelő kozmetikumok használatával megállítható. Amikor viszont minden igyekezetünk és odafigyelésünk ellenére is folytatódik a hajhullás és mindez 40 éves korunk után következik be gyanakodhatunk, hogy ez már a változókor előjele.

 

A haj állapota, minősége egészségünket tükrözi. Az egészséges haj dús, rugalmas, élénk színű és fényesen csillogó, tapintása selymes. Amikor fénytelenné, töredezetté válik és meggyérül, az a szervezetben végbemenő hiányállapotokra, zavart működésre utalhat.

 

A HAJHULLÁS TÜNETEI

Mivel bizonyos fokú hajhullás normálisnak tekinthető, nehéz lehet meghatározni, hogy a hajhullás mikortól számít kórosnak. A teljes hajállomány maximum 15 %-a nyugalmai szakaszban van, ami miatt folyamatosan, egyenletes mértékű és ütemű, kb. 50-100 db hajszál hullik ki naponta. A hajhullásnak azonban vannak bizonyos mintái, amelyek segíthetnek beazonosítani a hajhullás típusait. Amennyiben ismert, hogy hogyan és miért áll fenn a hajhullás, nagyobb az esély a hathatós kezelésre.

 

A hajhullás típusai

  • Diffúz hajhullás (Alopecia diffusa)
    Átmeneti, de nagyfokú, ún. diffúz hajvesztés jellemzi, ami a teljes hajas fejbőrt érinti. Ekkor nagyszámú hajtüsző kerül telogén fázisba. Stressz, érzelmi megrázkódtatás, tápanyaghiány, gyógyszeres kezelés, évszakváltás következtében alakulhat ki. Néhány hónappal később, amikor ismét az anagén fázisra kerül a sor, a hajkorona természetes módon regenerálódik.

  • Foltos hajhullás (Alopecia areata)
    A foltos hajhullás következtében rövid időn belül csupasz kerek vagy ovális foltok maradnak hátra a fejbőrön. A hajhullás mértéke egyénenként változó: vannak, akik csak nagyon kis területről veszítenek hajszálakat, míg másoknál a hajhullás nagy felületekre terjed ki, az egész fejet a szempillákat, szemöldököket (totalis), vagy akár a teljes testet érintheti (universalis), beleértve a hónalj- és a szeméremszőrzetet is.

  • Férfias típusú (Androgén alopecia)
    A haj lassú és progresszív elvékonyodása, kopasz foltok képződése jellemzi. A változókorban lévő nőknél ez a leggyakoribb.

  • Hegesedő alopecia
    A hajhagymák betegség vagy sérülés következtében elhalnak, e miatt hullik ki a haj.

  • Atrophiás alopecia
    A bőr sorvadása következtében a szőrtüszők elhalnak, a haj kihullik.

  • Veleszületett (congenitalis alopecia)
    Ritka genetikai rendellenesség következtében nincsenek hajtüszők, a hajnövekedés elmarad.

  • Húzásos hajhullás (Traction alopecia)
    A folyamatos hajhullás erős húzás következtében alakul ki. Ezt a túl szorosra font, gumizott frizurák, illetve a hajhosszabbítás okozza.

A változókorban bekövetkező hajhullás leggyakoribb jelei:

  • A haj nagy mennyiségben hullik ki hajmosáskor

  • Nagy csomókban kihulló haj

  • A fejtetőn látványosan megritkuló haj

  • A fejbőrön kisebb kopasz foltok jelentkeznek

  • Gyulladt, vörös, viszkető, vagy olajos fejbőr

  • A homlok elülső részén, oldalán jelentkező hajritkulás

A HAJHULLÁS OKAI

Ahogy idősödünk, szervezetünkben fokozatosan lassul a sejtosztódás üteme, a tápanyag-felszívódás, a vérkeringés, ami a fejbőr vérellátását is érinti. Ugyanakkor megnő az olyan betegségek kialakulásának a kockázata, aminek hajhullás a tünete.

A kóros hajhullás okai között gyakori a mindennapi stresszes életmód, a növekvő környezeti ártalmak, a gyógyszerek mellékhatása és a helytelen táplálkozási szokások, gyakori – akár drasztikus – fogyókúrák beiktatása.

 

Hormonális okok

Változókorban a hajhullás többnyire a hormonális változásokhoz köthető. Az ösztrogénnek a szőrnövekedésben is meghatározó szerep jut; serkenti a hajnövekedést, meghosszabbítja az anagén szakaszt, és a haj erősebbé, dúsabbá válik.

A változókor idején a petefészkek működése szabálytalanná válik, majd idővel leáll. Ezzel párhuzamosan az ösztrogén és progeszteron hormonok termelése is csökken, így az androgén hormonok relatív túlsúlyba kerülnek. Ekkor a női szervezetben is megtalálható tesztoszteronból képződő dihidro-tesztoszteron (DHT) hatására a szőrtüszők anagén szakasza csökken, míg a telogén szakasz megnő. Ez azt eredményezi, hogy a szőrtüszők elsorvadnak, az új hajszálak egyre vékonyabbá, gyengébbé válnak, majd kihullanak.

A klimaktérium idején jelentkező hajhullást tovább fokozza a megcsappant ösztrogénszint miatt gyengülő elasztin nevű fehérje és kollagén. Az elasztin erőssé, hajlékonnyá teszi a kötőszövetet. A kollagénrostok bomlása következtében pedig a haj fénytelenné, szárazzá, töredezetté válik.

 

A HAJHULLÁS KEZELÉSE

A hajhullás csökkentése érdekében már elegendő néhány egyszerű módszert alkalmazni. Ezek gyakran segítenek a hajhullás intenzitásának csökkentésében és a hajállomány minőségének javításában. Bár nincs egyetlen, mindenkire érvényes módszer a hajhullás megszüntetésére, amit minden nő megtehet az az egészséges életmód megteremtése. Sok esetben a kiegyensúlyozott étrend is biztosítja az elegendő mennyiségű tápanyagot, vitamint, ami a hajhagymák erősödéséhez vezet. Ezek egy kis odafigyeléssel megvalósíthatók és másik nagy előnyük, hogy minimális kockázattal járnak, ugyanakkor – bizonyos tekintetben – a legnagyobb önfegyelmet igénylik.

 

Forrás: valtozokorklub.hu



<< Vissza a hirekhez