2024. Április 24. Szerda, György  
Változókorban: milyen betegségekre kell jobban figyelni?
Menopauzát követően a hormonális változások következtében jellemző módon megnő az esélye egyes betegségek kialakulásának, illetve a meglévő betegségek rosszabbodásának. Összegyűjtöttük, hogy mikre érdemes a leginkább odafigyelni.

 

Szív- és érrendszeri (kardiovaszkuláris) betegségek. Amikor az ösztrogénszint lecsökken, nő a kardiovaszkuláris betegségek kockázata. A szívbetegség mind a nők, mind a férfiak esetén vezető haláloki tényező.

Sokat tehet azért, hogy a szívbetegségeket megelőzze, többek közt abbahagyhatja a dohányzást, csökkentheti a vérnyomását, rendszeresen sportolhat, egészségesen étkezhet alacsony zsír- és magas rosttartalmú ételek fogyasztásával.

Csontritkulás (oszteoporózis). A menopauzát követő pár éven belül a csontok sűrűsége csökkenésnek indul, ami fokozza az Ön csontritkulással szembeni kockázatát. Az oszteoporózis következtében a csontok meggyengülnek, fokozódik a csonttörések kockázata. Posztmenopauzában különösen a combnyak, a csukló és a csigolyák törése valószínű.

Megelőzésképpen gondoskodni kell a megfelelő kalcium- és D-vitamin-bevitelről (kb. 1200-1500 mg kalcium és 800 nemzetközi egység D-vitamin naponta). Bár az erőnléti (az izmokat fejlesztő) mozgás is hasznos, csontritkulásban (különösen annak korai szakaszában) a teherviselési (a csontokat erősítő) mozgás a legfontosabb (pl. gyaloglás, kocogás).

Vizelet inkontinencia. Az ösztrogénszint csökkenése miatt a hüvely és a húgycső rugalmassága csökken, ezért köhögés, nevetés vagy emelés során a vizelet elcseppenhet (stressz inkontinencia).

Hízás. A menopauzát követően sok nő hízásnak indul. Posztmenopauzában kevesebb tápanyagra van szükség, akár napi 200-400 kalóriával is csökkenhet a szükséglet.

Forrás: webbeteg.hu



<< Vissza a hirekhez