2024. Április 19. Péntek, Emma  
Száraz szemek
A szemszárazság a mai világban gyakori probléma. De ötven éven felül gyakran betegségként is jelen lehet.

 Normális esetben a könny szerepe a kötő- és, szaruhártya védelme a külső behatásokkal szemben. A szárazszembetegség oka a nem megfelelő mennyiségű vagy minőségű könny. A könny mennyisége lehet kevés azért, mert kevesebb termelődik, vagy azért, mert fokozott párolgás miatt sok vész el.

 
A szembetegségek leggyakoribb tünete a szárazság,égő érzés, viszketés és pirosság. Ezen felül a következő tünetek jelentkezhetnek szárazszem betegség során: 
 
  • idegentestérzés – mintha valami bekerült volna a szemrésbe vagy mintha homok ment volna a szembe
  • fénykerülés, fényérzékenység
  • időnként jelentkező homályos látás, mely pislogásra javul 
 
Ha ilyen jellegű panaszokat tapsztal próbáljon keveseb időt tölteni monitorok előtt, csökkentse a klíma és ventillátor használatot, és fűtés szezonban használjon párologtatókat. Manapság nagyon divatos párologtatókat lehet kapni, melyek illóolajokat is juttatnak a levegőbe.  Átmeneti megoldásként egy forró fürdő vagy zuhany is csillapíthatja a tüneteket, de természetesen a gyóygszertári műkönnyek a legpraktikusabbak. 
 
Ha tartósan szedünk gyógyszereket érdemes a betegtájékoztatók tartalmát is megismernünk. Gyakori vérnyomáscsökkentők, migrénellenes szerek, fájdalomcsillapítók, egyes vízhajtók és hormonális készítmények (ösztrogén) csökkenthetik a könnytermelést. 
 
Ha tünetek nagyon zavaróvá válnak, nem múlnak el kisebb életmódbeli változatások uitán sem, keressük fel kezelőorvosunkat. 
 
forrás:otvenentul.hu
 

<< Vissza a hirekhez