2024. Április 24. Szerda, György  
Hogyan állnak a magyar nők a változókorhoz?
A magyar nők a szükségesnél kevesebbet gondolnak arra, hogy külön foglalkozzanak a menopauzával és a hormonváltozás okozta tünetekkel. Ma Magyarországon közel egymillió, 48-58 év közötti nő él, akik koruknál fogva érintettek.

 A magyar nők a szükségesnél kevesebbet gondolnak arra, hogy külön foglalkozzanak a menopauzával és a hormonváltozás okozta tünetekkel. Ma Magyarországon közel egymillió, 48-58 év közötti nő él, akik koruknál fogva érintettek. Dr. Ács Nándor szerint pedig nagyon fontos lenne, hogy minden változókorban lévő hölgy elmenjen szűrővizsgálatokra, illetve orvoshoz forduljon.

Mind mondanak a menopauzáról a szakértők?
 
Dr. Ács Nándor ezzel kapcsolatban elmondta: „Az adatok azt mutatják, hogy évente Magyarországon is több százezer nő jut el életének változó szakaszába, amikor megjelennek nála a menopauza tünetei. A változókorban fellépő kellemetlen tüneteket, mint a hőhullámokat, a levertséget, kedélyhullámzásokat meghaladóan súlyos betegségek is felléphetnek a szervezetben beállt változások következtében: az ösztrogén lecsökkent szintje ugyanis megnöveli a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát. Mindezek mellett pedig gyakori a csontritkulás is.”
 
 
A magyar nők szükséges rosszként élik meg a változókort
Bár a változókor minden hölgyet elér előbb vagy utóbb, mindezek ellenére a tapasztalatok azt mutatják, hogy sajnos nagyon kevesen fordulnak a háziorvoshoz vagy a nőgyógyászhoz. Dr. Ács Nándor hozzátette: „A korábban létező menopauza központok mára nagyrészt megszűntek, így nincs szervezett kerete a változókorban lévő hölgyek kivizsgálásának. Emiatt valóban csak rajtuk múlik, hogy elmennek-e az orvoshoz. Én minden hölgynek azt javaslom, amikor eléri a változókort és megjelennek nála a hormonváltozás okozta tünetek, mindenképpen menjen el orvoshoz.
 
A változókorban érdemes elvégeztetni különböző szűrővizsgálatokat, vérvizsgálatot, mammográfiát, megelőzve ezzel a komolyabb problémák kialakulását. Ráadásul az egyéb tünetek is enyhíthetőek különböző módszerekkel.”
 
Forrás: WEBbeteg.hu

<< Vissza a hirekhez