2024. Április 24. Szerda, György  
Változókor - Hogyan jelentkezik a nőknél és a férfiaknál?
A változókor - a klimax - komplex fizikai, lelki, mentális tünetegyüttes.

A változókor - a klimax - komplex fizikai, lelki, mentális tünetegyüttes. Megjelenése különböző mértékben, de mindkét nem esetében megfigyelhető. Egyénileg eltérő, hogy kit milyen mértékben terhelnek meg a tünetek, illetve testi vagy lelki jelenségek állnak-e előtérben.

Mi játszódik le a nőknél? 
A nők esetében a változókort 45 és 60 év közé tesszük. A folyamat során elsődlegesek a hormonális változások, - a petefészek lassú kimerülése, az ösztrogén és progeszteron hormonok termelődésének megszűnése a következő tüneteket eredményezheti:

-hőhullámok, izzadás,

-feszültség, irritábilitás, szorongás,

-a hangulat indokolatlan hullámzása,

-depresszió,

-alvászavar,

-koncentrációs nehézségek,

-fáradékonyság,

-szívdobogásérzés,

-a libidó csökkenése,

-gyakori fejfájás,

 A jellemző tünetek mellett a változókorral a külső megjelenésben is változások észlelhetők. Gyakori a hízás, felgyorsul a bőr- és az izomzat öregedésének folyamata. Mozgásszervi panaszok jelentkezhetnek. Fokozódik bizonyos betegségek megjelenésének kockázata. 

A termékenység megszűnése, a szexualitás háttérbe szorulása jelentős változásokat hozhat a női szerepek, az énkép, az identitás területén. Ezzel egy időben zajlik gyakran egy jelentős életciklus váltás. A gyerekek felnőnek, kikerülnek a családból. A munkahelyi aktivitás is csökkenhet, a korábbi pozíció, - vagy akár a munkahely is – veszélybe kerülhet. A munkanélkülivé válás, a korai nyugdíjazás súlyosan ronthatja a változókor megélését. Ebben az időben a nők könnyen láthatják úgy, hogy nincs már rájuk szükség, - sem a családjukban, sem a munkahelyükön. Mindezek tovább ronthatják a hormonális változással járó pszichés folyamatokat.
A külső körülmények rendezettsége sokszor érthetetlenné teszi a környezet, - és a család számára is – a nők fokozódó szorongását, irritábilitását, hangulati labilitását, vagy éppen depresszióját. Sokszor az érintett maga sem érti pontosan, mi is zajlik benne, miért vált minden nehezebbé, terhesebbé. Nehéz megosztani mindezt a közel állókkal, és sokszor nehéz szakember segítségét is kérni.
Ha mégis megszületik a döntés, hogy segítséget kéne kérni, két úton lehet elindulni.
A hormonális változást gyógyszerekkel, gyógynövényekkel lehet mérsékelni.
A nőgyógyászati/menopauza/endokrinológiai rendeléseken javasolt készítmények a következők lehetnek:

-Hagyományos hormonpótló terápia – melyet a mellékhatások és kockázatok miatt csak kifejezett tünetek esetén, a legkisebb hatékony dózisban, a lehető legrövidebb ideig tanácsos szedni.

-Ösztrogén tartalmú hüvely készítmények, a helyi panaszok mérséklésére.

-Ösztrogén receptorokhoz kötődő, - nem hormontartalmú – készítmények, melyek alkalmasak a tünetek mérséklésére, de nem járnak a hormonkezelés veszélyeivel.

-Gyógynövény alapú készítmények, melyek hatása enyhébb, de mellékhatásoktól mentesek.

A pszichés tünetek túlsúlya esetén pszichiáterhez, vagy pszichoterápiás szakemberhez érdemes fordulni. Könnyebben megy szakember segítségével

-a testi-lelki változások feldolgozása,

-az életciklus váltás,

-az újra fogalmazandó női szerepek,

-az új egyensúlyi állapot megteremtése,

-a párkapcsolatban jelentkező nehézségek feldolgozása,

-a reális hosszú távú célok kidolgozása,

-a stressz faktorok mérséklése.

Elhúzódó, megterhelő, az életminőséget súlyosan rontó panaszok esetén gyógyszeres kezelést is lehet alkalmazni. Ezek a következők lehetnek:

-Feszültség- és szorongásoldók – ezek tartós szedése a hozzászokás veszélye miatt nem ajánlott;

-Altatók – szintén csak átmeneti zavarok kezelésére;

-Antidepresszánsok – tartósan adhatók, a tünetek függvényében választható a készítmény.

Mi játszódik le a férfiaknál?

A férfi változókor az utóbbi időben került a figyelem előterébe. Ritkán jár olyan drámai és viharos fizikai tünetekkel, mint a nők esetében. A hormonális változásra azonban – az 50-es évektől kezdődően – a férfiaknak is számítaniuk kell. Ekkorra éri el a tesztoszteron termelésének csökkenése azt a mértéket, amely már jelentős fizikai- és lelki panaszokat okozhat. Egyénileg eltérő a tünetek megjelenése és azok súlyossága. A legjellemzőbb tünetek hasonlóak lehetnek, mint a nők esetében:

-a szexuális vágy- és teljesítőképesség csökkenése,

-hőhullámok, izzadékonyság,

-hízás, az izomszövet tömegének csökkenése,

-csontritkulás,

-csökkenő szexuális érdeklődés,

-ingerlékenység,

-alvászavar,

-hangulati labilitás,

-depresszió,

-koncentrációs készség romlása,

-fizikai- és mentális teljesítőképesség csökkenése.

A megjelenő tünetek súlyosan érinthetik a hagyományos férfi szerepeket, az énképet, jelenős önértékelési problémákat okozhatnak. A szexualitás terén, a munkahelyen megélt teljesítménycsökkenés könnyen vezethet az úgynevezett „kapuzárási pánikhoz”. A változások feldolgozásának sikertelensége az adott keretek szétfeszítésével, új kapcsolatok keresésével, a sikeresség, teljesítőképesség kényszeres bizonyításával járhat. Ez a család felbomlásának veszélyét is magában hordozza. Az új kapcsolat, a fiatalabb partner azonban ritkán hozza meg a tartós változást, a panaszok előbb-utóbb újratermelődnek.
A férfi változókor kezelése (a nőkéhez hasonlóan) gyógyszeres- vagy pszichoterápiás kezeléssel történhet.
A gyógyszeres kezelés súlyos tünetek, jelentős életminőség romlás, személyes krízishelyzet esetében lehet indokolt:

-hormonpótló terápia, melyet urológiai/andrológiai/endokrinológiai szakrendeléseken írhatnak elő,

-feszültség- és szorongásoldó, altató – átmeneti jelleggel,

-antidepresszáns az elhúzódó pszichés tünetek esetén.

A pszichoterápiás kezelés célja:

-a panaszok mérséklése,

-a változások feldolgozása,

-a helyzetnek megfelelő, reális énkép újraépítése,

-hosszú távú célok megfogalmazása,

-párkapcsolati problémák rendezése,

-stresszfaktorok mérséklése.

A fenti kezeléseken túl – mindkét nem esetében, - hatásosak az étrend- és életmódbeli változások is, melyek hozzájárulhatnak a tünetek enyhüléséhez.
A nők esetében bizonyos (ösztrogénszerű hatással bíró) növények rendszeres és korai fogyasztása jótékony hatású. Ezek elsősorban a vöröshere, a szója és a lenmag. Emellett az általánosan elterjedt nyugtató, relaxáló hatású gyógynövények is alkalmazhatók.
Mindkét nem esetében nagyon fontos - ebben a korban különösen az - a rendszeres testmozgás, fizikai és szellemi aktivitás, a stresszfaktorok minimalizálása, a megfelelő étrend és a testsúly karbantartása.
Forrás: Webbeteg

<< Vissza a hirekhez