2024. Április 19. Péntek, Emma  
Nem mindegy, hogy mi van a ruha alatt
A női higiénia alapjai.
Nem mindegy, hogy mi van a ruha alatt, hiszen a személyi higiénia hiányában a különféle betegségek is könnyebben kialakulnak. A tisztálkodás alapjait már gyermekkorban elsajátítjuk, érdemes azonban ezenfelül is néhány dologra odafigyelni.
Mosakodás során különösen ügyeljünk a testhajlatok, köldök megtisztítására, ahol az izzadság könnyen megmarad, és elég meleget biztosít a különféle kórokozók megtelepedésének.
 A nők ápoltságához különösképpen hozzá tartozik az intim higiénia. A hüvelyflóra jótékony baktériumai savas kémhatást alakítanak ki, amely így védelmet nyújt a kórokozókkal szemben. A hüvely öntisztuló tulajdonsággal bír, így elég naponta a külső nemi szerveket megtisztítani.
 A megfelelő PH-egyensúly fenntartására használjunk savas kémhatású intim mosakodószert. A szappanok és tusfürdők lúgosító hatásaik miatt felboríthatják az egyensúlyt, így intim részeken ne alkalmazzuk.
 A zuhanyozás mellett hetente egyszer-kétszer szakítsunk időt egy kádban való fürdésre. Gyógyíthatjuk is magunkat, ha például megfázás esetén egy liter kamillateát öntünk a fürdővizünkhöz, illetve nőgyógyászati problémákra kiváló a cickafarktea ülőfürdő alkalmazása.
Figyeljünk az intim részekre!
Talán felesleges is mondani, hogy nyilvános WC használatakor lehetőleg ne üljünk a WC peremére. A toalettpapírt használata elölről hátrafelé történő mozdulatokkal történjen, így elkerülhetőek a fertőzések. Székelés után még érdemes intim törlőkendőt is használni.
 Az intim betétek alkalmazása ajánlott, de fontos a napi akár többszöri cserélése is, illetve az illatosított fajták inkább kerülendők, mivel a benne lévő illatanyagok allergiát is okozhatnak.
 
 
A menstruáció ideje alatt mindenki a neki megfelelő betétet vagy tampont használja. Mind a kettő teljesen biztonságos és kényelmes lehet, csak a kellő szabályokat tartsuk be!
A legfontosabb, hogy a tampont maximum 8 óra elteltével ki kell cserélni. A csere alkalmával ügyeljünk a kezünk tisztaságára (alaposan mossunk kezet, zsebkendővel fogjuk meg a kilincset, ne érjünk a WC-hez). Éjszakára is biztonságot nyújt a tampon, csak az időkorlát miatt érdemesebb egészségügyi betétet használni.
A test-, fog-, köröm- és hajápolásról
A dezodor vásárlásakor ügyeljünk arra, hogy ne tartalmazzon alumínium-származékot, illetve közvetlenül szőrtelenítés után ne alkalmazzuk. Az ápoltság alapja a tiszta fogsor. Az lenne az ideális, ha minden étkezés után fogat mosnánk. Ha erre nincs lehetőség, akkor reggel és este semmiképpen ne mulasszuk el! Így elkerülhető a lepedékes fog, rossz szájíz és kellemetlen szagú lehelet.
A lábujjkörmök ápolására is igaz, hogy ne vágjuk ki a sarkait, és használjunk körömreszelőt a köröm éleinek lesimításához. Igyekezzünk kevesebbet nyírni és többet reszelni a körmünket. A könnyen töredező körmöket nem ajánlatos nagyra növeszteni. Ezeknek a problémáknak a hátterében A-, D-, E- vitaminok hiánya állhat, amelyet tabletta formájában, vagy vitaminos körömlakk segítségével is pótolhatunk.
Elég hetente egyszer-kétszer hajat mosni, a túl gyakori fejmosás fokozott zsírtermelést eredményez. A hajat minden körülmények között teljesen ki kell szárítani, akár nem túl melegre állított hajszárítóval. A hajat előrehajolva hátulról előre keféljük át. A hajhullás természetes dolog, de szezonálisan, táplálkozási zavar vagy stressz esetén fokozódhat, érdemes rá odafigyelni.
Forrás: WEBBeteg

<< Vissza a hirekhez