2024. Április 20. Szombat, Tivadar  
Mi vezet a menopauzához?
Néha korábban jelentkezhet az átlagnál

A petefészek több ezer tüszőt tartalmaz, melyek mindegyikében egy megtermékenyítetlen petesejt található. Minden női ciklus elején az agyalapi mirigy (hipofízis) follikulus stimuláló hormont juttat a keringésbe, melynek hatására a tüszők egy része elkezd érni, majd közülük a leggyorsabb (általában egy, ritkán kettő vagy több) teljesen megérik. Érés közben a tüszők ösztrogént termelnek, az ösztrogénszint emelkedése jelzi a hipofízisnek, hogy a továbbiakban már nincs szükség több follikulus stimuláló hormonra.

Ha kellően megemelkedett a vérben az ösztrogénszint, a hipofízisben egy másik hormon termelése is megindul, a luteinizáló hormoné. Ez a hormon felelős az érett tüsző megrepedéséért, és a petesejt kijutásáért a tüszőből és egyben a petefészekből (ovuláció).

Ha nincs ovuláció, nincs teherbeesés. Ha a női ciklus során nem emelkedik meg az ösztrogének mennyisége a vérben, az agyalapi mirigy nem fog luteinizáló hormont termelni, vagyis az ovuláció és a teherbeesés lehetősége is elmarad.

Természetes folyamat

A tüszők száma a kor előrehaladtával fokozatosan csökken, részben a felhasználódás, részben a spontán pusztulás miatt. Emiatt idővel a női ciklus során kevesebb tüsző indul érésnek, ezek viszont kevesebb ösztrogént termelnek, ami miatt eleinte ritkábban, később egyre gyakrabban nem vagy késve indul be aluteinizáló hormon termelése, vagyis elmarad az ovuláció és késik a menstruáció is.

Menopauzában olyan kevés tüsző indul érésnek és termel ösztrogént, hogy a follikulus stimuláló hormon szintje nem csökken, hanem a korábbi maximális érték 10-20-szorosán stabilizálódik. A magas follikulus stimuláló hormon szintet teszik felelőssé a hőhullámokért és a rossz közérzetért. Luteinizáló hormon nem fog termelődni, az ovuláció és a menstruáció pedig végleg elmarad.

Idő előtti menopauza

A menopauza a maga idejében és a maga korral összefüggő okaival természetes jelenség, azonban egyes műtétek, gyógyszeres kezelések és betegségek maguk is előidézhetik a korai menopauzát.

Hiszterektómia (nevezik totális uterusz exstirpációnak is). A hiszterektómia a méh egészének műtéti eltávolítása. Régebben a petefészkeket is eltávolították (ami azonnal posztmenopauzát hozott létre), ez ma már nem rutinszerű. Hiszterektómia után nincs többé menstruáció és teherbeesési lehetőség, a petefészek viszont aktív marad, ezért a természetes menopauzáig nem alakulnak ki annak tünetei.

Kemoterápia és sugárterápia. A daganatellenes kezelés menopauzát hozhat létre a kezelés időtartama, és egy, azt követő regenerációs időszak alatt, melynek hossza a kezelés hosszától és erősségétől függ.

Korai petefészek elégtelenség. A nők körülbelül 1 százaléka 40 éves kor előtt eléri a menopauza állapotát. A korai petefészek elégtelenség hátterében genetikai és autoimmun tényezők állhatnak, de a pontos okot gyakran nem sikerül kideríteni.

Forrás: webbeteg

 


<< Vissza a hirekhez