2024. Április 19. Péntek, Emma  
Ezek a szerek okozhatnak korai menopauzát
Sosem gondoltad volna

Szakértők szerint a szépítkező szerekben, pipere eszközökben és élelmiszer-csomagolásokban található vegyszerek miatt a nőknél akár négy évvel is előrébb kerülhet a menopauza jelentkezése.

A Washington Egyetem szakemberei 31 575 nő vizeletében és vérében összesen 111 különféle anyagot találtak, melyek közül több is összefüggésbe hozható az idő előtt bekövetkező menopauzával. Ezen belül 15 olyan vegyi anyagot azonosítottak be, melyek nem csupán a hormonháztartást borítják fel, de akár rákot vagy valamilyen anyagcsere-betegséget is okozhatnak.

A káros anyagok egyike a ftalát, ami a csomagolóanyagok mellett a parfümökben, rúzsokban, hajápoló termékekben is megtalálható. A kutatásban résztvevő Amber Cooper professzor megjegyezte, hogy a legtöbb kémia anyag ellen nem tudunk védekezni, mivel a talajból, a vízből vagy a levegőből kerül a szervezetünkbe, ám arra oda tudunk figyelni, hogy a háztartásban minek tesszük ki magunkat. A mikrohullámú sütőben például ne műanyag tálban melegítsük az ételt, és figyeljünk oda arra, hogy milyen összetevőket tartalmaznak azok a kozmetikai szerek, amiket használunk.

Forrás: Nőinetcafe


<< Vissza a hirekhez