2024. Április 25. Csütörtök, Márk  
4 életmód-tipp a változókor tüneteinek enyhítésére
Ha nem akarunk hormonterápiát

Íme, 4 tipp, melyekről tudományosan is bebizonyosodott, hogy enyhítik a menopauza tüneteit:

1.A ligetszépe olajjal nem csupán bőrünket szépíthetjük, de bevethetjük a hőhullámok ellen is. Hozzájuthatunk olaj vagy kapszulázott olaj formájában. Az olajból naponta egy-két mokkáskanyálnyit érdemes fogyasztani, melyet joghurtba vagy salátába keverhetünk. Kapszulázott formában naponta kétszer 500 mg a javasolt adag. A hatása általában nem marad el, az eddigi tapasztalatok alapján csaknem felére csökkenti a hőhullámok súlyosságát, és a közérzetet is jelentősen javíthatja. A ligetszépe olaj további pozitív hatása, hogy csökkentheti a magas vérnyomást és a koleszterinszintet, valamint elősegítheti a súlycsökkenést.

2.Az őrölt lenmag mindennapos fogyasztása különösen javasolt menopauza idején, akár felére csökkentheti a hőhullámok előfordulását. A hatás a magvakban található növényi hormonoknak, ún. fitoösztrogéneknek köszönhető. Az őrölt lenmag ezen kívül javítja a közérzetet, a hangulatot, csökkentheti az izom- és ízületi fájdalmakat, és még a verejtékezést is mérsékelheti.

3.Ügyeljünk a magnézium, a kalcium és egyes vitaminok bevitelére! A menopauza idején különösen oda kell figyelni a magnézium és a kalcium bevitelre. A magnézium ajánlott napi adagja 30 év feletti nők számára 320 mg, ennyit mindenképpen fogyasszunk el. Fő forrásai a zöld színű növények, például a spenót, a hüvelyesek, a magvak és a teljes kiőrlésű gabonák, de ne felejtsük, hogy a csapvíz és az ásványvizek is tartalmaznak magnéziumot. Egészséges veseműködés mellett nem lehet túladagolni, mert a felesleges mennyiség kiürül a szervezetből. A magnézium akár felére csökkentheti a hőhullámok gyakoriságát, de a fáradtságot, verejtékezést és a lehangoltságot is jelentősen mérsékelheti. A női hormonok csökkenése súlyos kalciumhiányt is előidézhet, ami ingerlékenységet, hőhullámokat, fokozott izzadást, lábgörcsöt és alvási problémákat okozhat. Mindezeket elkerülhetjük, ha a kellő kalcium és D-vitamin bevitelről gondoskodunk. Utóbbi fokozza a kalcium felszívódását. Mivel menopauza idején fokozódik a csontvesztés folyamata, a kalcium a csontritkulás megelőzésében is nélkülözhetetlen! A másik vitamin, mely akár teljesen megszüntetheti a hőhullámokat, az a C-vitamin. A hatás eléréséhez napi 1000 mg-ot érdemes szedni, ami ugyan többszöröse a napi ajánlott mennyiségnek, de még így is elmarad a maximális felső határtól, ami 2000 mg felnőttek esetén. Ha gyógyszert szedünk, különösen, ha sztatin vagy niacin hatóanyagút, akkor a C-vitamin ilyen mértékű szedéséről kérjük ki orvosunk véleményét, mivel a C-vitamin csökkentheti ezen szerek szívvédő hatását.

4.A rendszeres testmozgás az egyik legjobb fegyver a menopauza tünetei ellen. De milyen testmozgás ajánlott? Kiváló választást jelent a jóga, de még ennél is hatásosabb az egyszerű sétálás. A rendszeresen végzett tempós séta természetesen további előnyökkel is jár, fokozza a szellemi teljesítményt, javítja a közérzetet, és csökkenti a szívbetegség kockázatát.

Forrás: Nőinetcafe


<< Vissza a hirekhez