2024. Április 24. Szerda, György  
Sok nő nehezen éli meg, kezeli a klimaxot és annak tüneteit
Dr. Pomucz János szülész-nőgyógyász főorvos beszámolója

Dr. Pomucz János szülész-nőgyógyász főorvos, klinikai onkológus szakorvos elmondta, a klimax a nők életének azon szakasza, amely a termékenységből átvezet a hormonális szempontból idős korba. Az európai népességnél általában a negyvenedik életév után következik be, de előfordulhatnak kóros változatai hamarabb is.

Fontos megjegyezni, hogy több éven keresztül tart, már a menstruációs vérzés elmaradását évekkel megelőzően elkezdődik a petefészkek működésének csökkenésével. Hozzátette, az átállás a ciklus abbamaradása után is folyamatban van, ezt a vele együtt járó tünetek elhúzódása is megmutatja.

A főorvos beszámolójából kiderül, a változókor ­tüneteit a nők igen nagy százaléka megtapasztalja, amit a szakma vegetatív panaszoknak nevez. Ezek főleg a sokak által ismert hőhullámokból, éjszakai izzadási rohamokból állnak, melyek rendkívül kellemetlenek lehetnek, és az életminőséget is ronthatják. Továbbá jellemezheti pszichés labilitás – ezt leginkább az egyén környezete tapasztalhatja meg –, illetve a menstruációs vérzés először szabálytalanná válik, majd teljesen elmarad.

A rendszertelenséggel kapcsolatban dr. Pomucz János elmondta, számos esetben okozhat kellemetlenségeket olyan értelemben, hogy bár ebben az életkorban már jelentősen csökken a termékenység, mégis felmerülhet a terhesség gyanúja.

A fent említett tünetek enyhítéseként elsőként a hormonpótló készítményeket említette a főorvos, hiszen a klimax lényege a fokozatosan kialakuló hormonhiány, ami a panaszokat okozza, ezért jelenthet rá megoldást a hormonpótlás. Az utóbbi években megjelentek a különböző növényi ösztrogénekkel végzett kezelések is, amelyek a női nemi hormonokhoz hasonlóak, ezért bizonyos mértékig helyettesíteni tudják azokat, mellékhatások nélkül.

Hozzátette, az előbbi kizárólag orvosi javaslat útján alkalmazható, hiszen a negyvenéves kor fölött gyakrabban előforduló betegségek (­például magas vérnyomás, cukorbetegség) miatt megfontolandó használatuk, az utóbbi viszont bárki számára elérhető.

Dr. Pomucz János elmondta, a tüneteknek egyénenként változó fokozatai lehetnek, az egészen enyhétől az akár 10–15 percenként jelentkezőkig. Abban az esetben, ha valakinél túl gyakran jelennek meg a hőhullámok, és elviselhetetlenné válik az izzadás, javasolttá válik az orvosi kezelés, hiszen ilyenkor már a mindennapi teendőket is befolyásolja a klimax.

Kozma Zoltán klinikai szakpszichológus ­elmondta, a klimax időszaka a nők számára párosul a középéleti krízissel, amikor az élet második feléhez közeledve az ember újrahatározza sorsa alakulását. Ebbe beletartozik az addig megélt és elért dolgok átgondolása, és a hogyan tovább kérdésével való foglalkozás. Így tulajdonképpen egyszerre következik be egy testi és egy lelki változás, amit a legtöbben nehezen élnek meg, emiatt bekövetkezhet hangulatváltozás, kedvetlenség és szorongás is.

Forrás: BEOL

 

 

 


<< Vissza a hirekhez