2024. Április 19. Péntek, Emma  
Késleltethető-e a menopauza?
A legfontosabb kérdés azok számára, akik még nem élték meg a változókor tüneteit az az, hogy vajon mennyire késleltethető a menopauza bekövetkezése.

A menopauza sajnos nem késleltethető. Igaz, megjelenésének időpontját ettől függetlenül számos tényező befolyásolhatja. Ezek közé tartoznak a genetikai tulajdonságok, a dohányzás, a szülések száma és persze az első menstruáció időpontja. De a menopauza meglepő módon függ attól is, hol élünk. A mediterrán népeknél a változókor átlagosan 46,5 évesen kezdődik el, a norvégoknál pedig majdnem 10 évvel később, 55 éves korban. A magyar nőknél az átlagéletkor 50,5 év. Ám eljövetelébe nem kifejezetten tudunk beleszólni, igaz, az nem árt, ha egészségesen élünk – például nem dohányzunk.

Noha a változást megállítani nem tudjuk, életminőségünkön sokat javíthatunk, ha fokozottan odafigyelünk magunkra. Erre az időszakra is az vonatkozik, ami a többire: éljünk egészségesen. Fontosak az olyan éves rutinvizsgálatok, mint a vérnyomás, vérzsír vagy vércukorszint ellenőrzése. Ezen felül kiemelten fontos a mozgás is, illetve a helyes táplálkozás.

 

Forrás: hvg.hu 

www.hvg.hu

 


<< Vissza a hirekhez