2024. Április 20. Szombat, Tivadar  
Fogamzásgátlás a változókorban
Melyek a javasolt módszerek klimax idején?

A változókor elérésével a termékenység képessége fokozatosan csökken. 40 év felett körülbelül fele annyi esély van a teherbe esésre mint 25 éves körünk körül. Teherbeesés esetén is nagyobbak a kockázatok, előfordulhatnak kromoszóma rendellenességek, vetélés és akár koraszülés is. A védekezést tehát nem szabad abba hagyni.

Melyek azok a módszerek, amiket alkalmazhatunk?

Kombinált fogamzásgátló tabletta

Ezeknek a készítményeknek a szedése előtt, mindenképp alapos orvosi vizsgálatra van szükség. Dohányzó vagy túlsúlyos nőknek egyáltalán nem ajánlott a használata. A migrénes, magas vérnyomásos nőknek fokozott odafigyelés mellett szedhető csak úgy mint a cukorbetegek esetében. Ezekben az esetekben figyelni kell, hogy csak a sárga testet tartalmazó tabletták szedése javasolt. A progeszteron tartalmú tablettákat érdemes 55 éves korig szedni, mivel lecsökkentheti a menopauza tüneteit és a tabletta szedésének abbahagyásakor még jelentkezhet peteérés, ezzel pedig a terhesség kockázatát is előidézve. Nemrég helyeztek forgalomba egy új fogamzásgátló tablettát, ami természetes ösztrogén tartalmazó kombinált tabletta. Ez a vizsgálatok alapján jól bevált a 18-50 éves nők körében, azonban a magas kockázati tényezőkkel rendelkező nőknél nem javasolt a szedése. 

Forrás: independent.co.uk

Hormontartamú spirál

Hatása a progeszteron tartalmú tablettának felel meg. A hatóanyag a hüvelybe felhelyezett spirálból szabadul fel. Jó választás a változókori fogamzásgátláshoz, hiszen praktikus, kényelmes és biztonságos is. Jótékony hatással van olyan nőgyógyászati betegségekre is, amik vérzészavarokat okoznak. Például mióma vagy egyszerű méhnyálkahártya-burjánzás esetén. Használata 55 éves korig javasolt.

Egyéb módszerek (réz spirál, óvszer, spermicidek)

Nem tartalmaznak hormon hatóanyagokat, így a változó kor tünetei zavartalanul végbemennek. Általában véve 50 éves kor felett már nem szükséges fogamzásgátló módszerek alkalmazása, viszont 50 alatt még javasolt. 

Művi meddővé tétel

Ez a petevezetékek műtéti úton történő lekötését jelenti. Ez a beavatkozás megterhelő a szervezet számára és egyáltalán nem kockázatmentes. A hatása viszont 100%-os. Legtöbben, akik vállalják a családalapítás végén végeztetik el a műtétet. A műtét eredménye, hogy természetes úton többé nem lehetséges a teherbeesés. Érdemesebb még jóval a változókor előtt megcsináltatni, de természetesen ebben az időszakban is védelmet nyújt.

 

Fontos még megjegyezni, hogy a naptár módszer a változókor idején kerülendő, hiszen a peteérés ebben az életszakaszban már nem kiszámítható. 

 

webbeteg.hu/DMD

 


<< Vissza a hirekhez