2022. Júnuis 28. Kedd, Irén, Levente  
A soványság és a korai menopauza összefüggése
Svéd tudósok állapítottak meg egy érdekes dolgot.

A nők többsége szeretne karcsú és modellalkatú lenni. Azonban most kiderült, hogy a soványságnak vagy egy nagyon furcsa mellékhatása. Svéd kutatók egy csoportja vizsgálódott a témában és kiderítették, hogy azok a nők, akik a húszas és harmincas éveikben a normál érték alatti testsúllyal rendelkeztek korábban léptek be a menopauza időszakába.

Kathleen Szegda, a tanulmány első szerzője, és csapata közel 80 ezer nőt vizsgált meg. A vizsgálat során a nőkkel kérdőíveket töltettek ki két évente. Főleg a testtömegindex a BMI értéke érdekelte őket. Természetesen más tényezőket is figyelembe vettek a vizsgálat során, például, hogy az adott alany dohányzik-e. Az összesített adatokból pedig megkapták, hogy azok a nők, akik BMI értéke 18,5 és 22, 4 között volt, 30%-al nagyobb eséllyel tapasztalták meg a menopauzát 45 éves kor alatt.

 

 

 

Kimutatták még azt is, hogy a soványság és a dohányzás kombinációja további 10%-al növeli a korai menopauza lehetőségét. Egy kiskapu azonban mégis van a dologban, amit a kutatók is elismertek. Voltak a kutatás résztvevői között olyan nők, akiknél nem a korai menopauza kezdődött el, egyszerűen csak átmenetileg elmaradt a ciklusuk a túlzott soványság miatt.

Szegda elismerte, hogy ezen a kutatáson túl még számos vizsgálatra lesz szükség, hogy megértsük mi is okozza a korai menopauzát, de már ez az egy is lényeges előrelépést jelent a probléma feltárásában.

 

webbeteg.hu/DMD

 


<< Vissza a hirekhez