2024. Április 20. Szombat, Tivadar  
A felborult hormonháztartás okai
Testünk mindig üzen csak meg kell tanulnunk figyelni rá.

Az esetek többségében ha úgy érezzük, hogy valami nincs rendben velünk, akkor az általában úgy is van. Hormonháztartásunk különösen érzékeny minden változásra, de sokszor csak rásegítünk a problémák kialakulására. Nézzük meg tehát mi az amivel nem teszünk jót a hormonjainknak.

 

 

Forrás: prima.co.uk

 

Túlzásba vitt diéta: hormonjaink többsége a zsírszövetekben található. Ha valaki nagyon sokat fogy egyszerre a hormonok egyensúlya megváltozik. Erre legjobb példal az anorexia, amelynek egyik legfőbb tünete a vérzés elmaradása.
 
Dohányzás: A dohányzás sok problémáért felelős, így a hormonok működését is megzavarja. A cigarettában lévő nikotig és egyéb káros anyagok elvonják az oxigént ezért romlik a hormonok átvivő képessége.
 
Alkohol: Nagy mennyiségű és rendszeres alkohol fogyasztásának a következménye, hogy a hormonok a vizelettel együtt kiürülnek a szervezetből.

Mozgáshiány: Mozgásszegény életmód következtében gyengébben az izmok. A gyenge izmok rossz vérellátása miatt nő a görcsösödés esélye. Mivel az izmok kapcsolatban állnak az idegrendszerrel, így a hormonális filyamatokat szabályozó területekkel is, érdemes sokkal többet mozogni.
 
Helytelen táplálkozás: A túl sok gyorsétel fogyasztásával nem kerül elegendő vitamin a szervezetbe. Ezek rontják a hormonok termelődését. 
 
Rendszeres hormonkezelés: Azoknál akik rendszeresen szednek valamilyen hormon tartalmú gyógyszert a természetes hormontermelés alacsonyan marad, így amikor abbahagyják a gyógyszer szedését az addig mesterségesen fenntartott hormonszint felborul.
 
eletforma.hu/DMD

 


<< Vissza a hirekhez