2022. Augusztus 08. Hétfő, László  
Tünetek: klimax alatt és után
A klimax a női szervezet egészére hatással van, több kellemetlen tünettel is meg kell küzdeni.

„Az utolsó vérzést követő időszak, amit egy éven belül nem követ újabb vérzés”. A hivatalos definíció szerint ezt nevezzük klimaxnak. A változás kora vagy válozókor, menopauza néven is emlegetik. Ez az az időszak, amikor csökken a petefészek működése, illetve majdnem tejesen megszűnik. Leginkább a 40-es éveink végére tehető a klimax kezdete.

Legismertebb tünetei a hőhullámok, vérzészavar, hangulatváltozások.  Természetesen nem törvényszerű, hogy mindenki ezeket a tüneteket kell észlelje, hiszen vannak olyan szerencsések, akiknek egyáltalán nincsenek panaszaik ebben az időszakban. Vannak olyanok is ugyan, akik akár az összes tünettől egyszerre szenvednek, de ez a legritkábban előforduló jelenség. 

 

Forrás: drfabianemilia.hu

 

 

A változás, ami ilyenkor végbe megy nyomokat hagy a testünkben. A nemi szervek, a hüvely és a petefészek sorvadni kezd, valamint leépülnek a húgyutak, hüvely-és bőrszárazság jelentkezik és a haj valamint a körmök törékennyé válnak. Mindez az ösztrogén nevű hormon csökkenése miatt alakul így. A testi tünetek mellett az ösztrogén csökkenése a hangulatunkra is hatással van, depresszió, ingerlékenység, a koncentráció képességének csökkenése valamint alvászavarok és csökkenő libidó írható a számlájára. Egészségügyi szempontból csontritkuláshoz valamint szív-és érrendszeri problémákhoz vezethet. 

 

Létezik egy módszer a csökkenő szintű ösztrogén pótlására, amit hormonterápiaként ismerhetünk a hétköznapokban. Ennek lényege, hogy a hiányzó hormonokat pótolják ezzel csökkentve vagy akár teljesen megszüntetve a menopauza kellemetlen tüneteit. Azonban ha el is gondolkodunk a hormonpótláson, mindenképp konzultáljunk a nőgyógyászunkkal, hiszen van akinek valóban segít, de vannak nők, akiknek egyáltalán nem javasolt ez a fajta kezelés. Egyes betegségek mint a mióma, a daganatos betegségek, májbetegség esetén nem javasolt, de még migrén, dohányzás vagy epekő esetén sem javasolt a kezelés. 

 

A hormonpótlások kezelésé rövid távon 2-3 évig, hosszú távon 4-6 évig javasolják a szakemberek. A kezelésnek is két fajtája van, kérhetünk csak ösztrogén pótlást, de a legtöbb esetben sz ösztrogént és a progeszteront egyszerre adagolják a pácienseknek. Mivel ezeknek a gyógyszereknek is vannak mellékhatásai, mindenképp fontos a folyamatos kontroll és orvosi ellenőrzés mert ez egy olyan területet az orvostudománynak ahol még zajlanak a kutatások és nincsenek végleges eredmények. 

 

lifetvmedia.hu/DMD

 


<< Vissza a hirekhez