2024. Júnuis 23. Vasárnap, Zoltán  
A szexuális diszfunkció 5 jele nőknél
A clevelandi klinika egyik kutatása szerint a nők 43%-át és a férfiak 31%-át érinti bizonyos fokú szexuális diszfunkció.

Előfordulhat, hogy a szexuális problémák valamilyen más betegséget jeleznek. Összegyűjtöttük azt az 5 problémát, amely jellemző a szexuális diszfunkcióval küzdő nőkre, és a megoldásukkal sem maradunk adósok.

 

1. Hüvelyszárazság

Miért történhet: Okozhatják különböző hormonális változások, amelyek a szoptatás vagy a menopauza alatt jelentkeznek. Egy 2010 januárjában megjelent tanulmány 1000 menopauzán átesett nőt vizsgált. A megkérdezettek több mint fele küzdött hüvelyszárazsággal.

Mit tehetsz: A szexuális együttlétkor érdemes síkosítót használni.

2. Alacsony libidó

Miért történhet: A szexuális vágy csökkenése nem csak az idősebb korosztályt érinti. A 30-50 éves nők felénél is tapasztalható a visszaesés. Az alacsony libidó felvet számos kérdést, beleértve egyes orvosi problémákat is mint a cukorbetegség és az alacsony vérnyomás, pszichológiai problémákat mint a depresszió. De lehet, hogy egyszerűen a kapcsolat boldogtalan. Bizonyos gyógyszerek, például az antidepresszánsok, szintén libidógyilkosok.

Mit tehetsz: Nincs általános megoldás, ezért beszélj az orvosoddal, aki segít abban, hogy felfedhesd a probléma gyökerét. Ha a probléma érzelmi vagy pszichológiai, akkor érdemes egy terapeutához fordulni.

3. Fájdalmas szex

Miért történhet: A fájdalom jele lehet egészségügyi problémáknak, mint a petefészek ciszták vagy az endometriózis. A fájdalmas szex a vaginizmust is jelezheti, ami egy olyan állapot, amikor a hüvely minden behatolásnál akaratlanul megfeszül, és ez nagy fájdalmat okoz.

Mit tehetsz: Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy a betegségeket (petefészek ciszták, endometriózis, vagy vaginizmus) ki lehessen zárni. Ha bebizonyosodik, hogy nem ezekkel van probléma, az orvos ajánlhat medencefenék fizikoterápiát, gyógyszeres kezelést is. Fontos megérteni, hogy az első kezelés nem mindig működik, és néha többször kell próbálkozni a sikerért.

4. Az izgalom hiánya

Miért történhet: Okozhatja szorongás vagy a nem megfelelő stimuláció is. A partner szexuális problémái (mint a merevedési zavar, vagy a korai magömlés) is megnehezíthetik a hangulatba kerülést.

Mit tehetsz: Érdemes felkeresni egy terapeutát, ő segíthet megtalálni a megfelelő kezelési formát: legyen szó akár szexuális terápiáról, gyógyszeres kezelésről vagy a partnered problémájának megoldásáról.

5. Képtelen elérni az orgazmust

Miért történhet: A menopauza előtt álló nők 5%-a tapasztal orgazmus-problémákat. Eltekintve a hormonális változásoktól, az ok lehet a szorongás, az elégtelen előjáték, bizonyos gyógyszerek, és a krónikus betegségek.

Mit tehetsz: Akárcsak egyéb szexuális problémánál, ennél is kulcsfontosságú, hogy beszélj róla az orvosoddal, hiszen elengedhetetlen, hogy a mögöttes egészségügyi problémákat kiszűrje. A partneredet is be kell vonnod a folyamatba, hiszen rajta is múlik a siker. Az óvatosabb szex, az odafigyelés segíthet elérni az orgazmust.

forrás: intinzona.hu


<< Vissza a hirekhez