2024. Április 24. Szerda, György  
Rövid útmutató nőknek az egészség megőrzéséhez - 2. rész
Bizonyára te is ezerszer hallottad már, hogy a betegségek korai felismerése életet menthet.

 A kutatások ezt alá is támasztják, de a helyzet természetesen nem ilyen egyszerű.

A nők bonyolult lények, életkoruk minden évtizedében más és más teendőjük akad egészségük megőrzése érdekében. Cikkünk első részében a 20-as és 30-as éveinkkel foglalkoztunk, végigvettük, mit kell tennünk az egyes évtizedekben azért, hogy egészségünk a lehető legjobb legyen.

Nézzünk egy kicsit távolabbra!

A 40-es éveink
A fogak és a száj egészsége: Ahogy azt 20 évesen, 40 évesen is évente kétszer érdemes fogorvoshoz menni, hogy az esetleges problémákat kiszűrhesse a doktor. A helyes szájhigiénia betartása elengedhetetlen, hogy saját fogaid minél tovább megmaradjanak. Sajnos ma Magyarországon nem „divat” a fogorvos, de talán most nevelődik egy olyan generáció, amely ezt már igencsak fontosnak tartja.

Általános egészségügy: Továbbra is fontos a rendszeres vérnyomás- és vércukor-ellenőrzés. Bármilyen problémád van, fordulj a háziorvosodhoz, hogy időben megtaláljátok a megfelelő kezelést.

A mellek egészsége: 40 éves kortól ajánlott minden évben egyszer mammográfiai szűrésre menni. Magyarországon a nők körében a mellrák az egyik leggyakoribb daganatos betegség. Szűréssel azonban nagyon korai stádiumban fel lehet fedezni, és jó eséllyel lehet gyógyítani.

A tüdő egészsége: Itt csak ismételni tudjuk a 20-as és a 30-as élet-évtizedben is fontos dolgot, mégpedig azt, hogy ha dohányzol, sürgősen hagyd abba! Soha nem késő letenni a cigit. Évente menj el mindig tüdőszűrésre, és háziorvosodtól kérhetsz beutalót mellkasröntgenre is.

A méhnyak egészsége: Továbbra is évente meg kell csináltatni a nőgyógyászati rákszűrést éa a HPV-tesztet is.

A vastagbél és a végbél egészsége: Ha a családban már előfordult vastagbélrák vagy végbélrák, beszélj a háziorvosoddal. Szükség lehet egy szűrésre, az ún. kolonoszkópiára.

A bőr egészsége: Folytatni kell a bőr ellenőrzését, hogy a kóros anyajegyek kiszűrhetők lehessenek. Évente egyszer, vagy félévente egyszer érdemes felkeresni a bőrgyógyász szakorvost.


Az 50-es éveink
A fogak és a száj egészsége: Továbbra is évente kétszer látogasd meg a fogorvost, és ügyelj a megfelelő szájhigiéniára.
Általános egészségügy: A vérnyomásmérés és a cukorbetegség szűrése még mindig nagyon fontos. Ehhez csatlakozik a csontsűrűség-vizsgálat, ugyanis a nőknél gyakoribb a csontritkulás.

A mellek egészsége: A mammográfiai vizsgálatot minden évben végeztesd el. Ne feledd a mellek önvizsgálatát sem.

A tüdő egészsége: Szokj le a cigiről! Ezt nem lehet elégszer hangsúlyozni.

A méhnyak egészsége: A nőgyógyászati rákszűrés és a HPV-teszt még mindig legyen meg minden évben.

A vastagbél és a végbél egészsége: Fontos, hogy mindent megbeszélj a háziorvosoddal. Évente menj el vérvételre, és szükség esetén székletvizsgálatot is kérj. A kolonoszkópiát is elvégzik 5-10 évenként, attól függ, szükséged van-e erre a vizsgálatra.

A petefészkek egészsége: A nők általában a negyvenes éveik végén, az ötvenes éveik elején esnek át a menopauzán. A menzesz rendszertelenné válik, majd megszűnik. A nők hőhullámokat, hangulatváltozásokat tapasztalnak, megváltozik az anyagcseréjük. Ha szokatlan vérzést tapasztalsz a menzeszed elmaradása után, feltétlenül fordulj orvoshoz.

A bőr egészsége: Évente egyszer vagy kétszer keresd fel a bőrgyógyászt anyajegy-ellenőrzés céljából.

 

 

INTIMZONA.HU/DMD


<< Vissza a hirekhez