2024. Április 25. Csütörtök, Márk  
rövid útmutató nőknek az egészség megőrzéséhez - 1. rész
Bizonyára te is ezerszer hallottad már, hogy a betegségek korai felismerése életet menthet.

 A kutatások ezt alá is támasztják, de a helyzet természetesen nem ilyen egyszerű. A nők bonyolult lények, életkoruk minden évtizedében más és más teendőjük akad egészségük megőrzése érdekében.


Sajnos Magyarország világviszonylatban nagyon rossz helyen áll a prevenciót illetően. Nagyon kevesen és rendszertelenül járnak szűrésekre. Pedig például a daganatos betegségeknél a betegség bevezető fázisa szinte tünetmentes, csak a szűréssel lehet egyáltalán rájönni, ha valami baj van.

Lássuk, mit kell tenned életed során azért, hogy egészségeddel minden rendben legyen, és hosszú, boldog életet élhess (az alábbiak csupán ajánlások, ha a családban előfordult rákos megbetegedés, akkor mindenképpen orvoshoz kell fordulni, gyakrabban kell szűrésekre járni, sőt lehet, hogy fiatalabb korban kell azokat elkezdeni).

20-as évek
A fogak és a száj egészsége: A fogászati betegségek többnyire megelőzhetők a helyes szájhigiénia betartásával (fogmosás, fogselyem, fogköztisztító kefe, szájöblítő használata). A húszas éveidben célszerű félévente fogorvosi ellenőrzésre menned, hogy a veszélyes fogkövet eltávolíttasd és meggyőződj arról, hogy minden rendben van-e.
A mellek egészsége: Nagyon sokat tehetsz az emlő-önvizsgálattal. Minden hónapban egyszer célszerű tapintással átvizsgálni a melleid. Időzítsd ezt a vizsgálatot akkorra, amikor nem menstruálsz, hiszen olyankor duzzadtabbak lehetnek a melleid. Nőgyógyászati vizsgálat alkalmával az orvos is áttapintja az emlőket, ám előfordulhat, hogy mégsem teszi, ekkor kérd a vizsgálatot.

A tüdő egészsége: Ha dohányzol, szokj le gyorsan, mert ezzel a rossz szokással veszélybe sodrod magad. Sokkal nagyobb az esélyed a tüdőrák kialakulására, mint azoknak, akik nem dohányoznak. Kérd orvosodat, hhogy adjon beutalót egy mellkasröntgenre.

A méhnyak egészsége: Ha szexuálisan aktív életet élsz, akkor évente érdemes elmenned nőgyógyászati rákszűrésre. Egy kellemetlen, de fájdalommentes vizsgálatról van szó, amely során a nőgyógyász szakorvos mintát vesz a méhnyak és a hüvely  sejtjeiből. A mintát a Pap-teszt segítségével analizálják. A vizsgálattal korai stádiumban kimutathatók a rákos vagy rákot megelőző elváltozások. Fontos tudni, hogy a méhnyakrák jól gyógyítható betegség, ha még korai stádiumában felismerik.
Nemi úton terjedő fertőzések: A szexuálisan aktív nőknek gondolniuk kell a nemi úton terjedő betegségekre is. Ajánlatos évente elvégeztetni a chlamydia-, a gonorrhoea- és a szifilisz-tesztet. A rizikófaktor nagyobb, ha gyakran váltasz szexuális partnert és nem használtok óvszert. Érdemes elvégeztetni a HIV-tesztet is, ha szabadosabb szexuális életet élsz.
 
30-as évek
A fogak és a száj egészsége: Ejtsd meg a fogorvos látogatását évente kétszer, és ügyelj a helyes szájhigiéniára.  Általános egészségügy: Háziorvosod ellenőrzi általános fizikai állapotodat évente egyszer. Ilyenkor vérnyomásmérésre, vércukormérésre és a koleszterinszint ellenőrzésére kerül sor.

A mellek egészsége: Továbbra is ellenőrizd havonta a melleid és kérd nőgyógyászodtól is az éves vizsgálat alkalmával. 

A tüdő egészsége: Még most sem késő abbahagyni a dohányzást! Ha dohányzol, minden szál cigaretta közelebb visz a tüdő és más szervek megbetegedéséhez. Kérj mellkasröntgent!

A méhnyak egészsége: Az éves Pap-teszt elengedhetetlen továbbra is. E mellett a HPV-tesztet is el kell végeztetni.
Nemi úton terjedő fertőzések: Ha szexuálisan aktív életet élsz, továbbra is évente kell vizsgálni a chlamydiát, a gonorrhoeát és a szifiliszt. Végeztess HIV-tesztet is.
A bőr egészsége: Ha nagyon világos a bőröd, sok az anyajegyed is, esetleg a családodban előfordult bőrrák, el kell kezdeni a bőröd rutinellenőrzését, hogy korán felismerhessék az esetleges bőrproblémákat. Te is figyelgetheted önmagad, főleg az anyajegyek beszédesek. Ha kiemelkednek, változik az alakjuk vagy a nagyságuk, fájnak, vagy véreznek, azonnal fordulj bőrgyógyászhoz.

 

 

INTIMZONA.HU/DMD


<< Vissza a hirekhez