2024. Április 18. Csütörtök, Andrea, Ilma  
Légy egészséges „ott lenn” is!
Lássunk most néhány olyan élelmiszert, amelyek védenek „ott lenn”.

 Megannyi újságcikk szól arról, hogy a jó közérzet, a sportos test, az egészség megőrzése érdekében mit kell enned, ám nem biztos, hogy tudtad, hogy a hüvelyed egészségéért is sokat tehetsz a jól megválasztott ételekkel.

Viszketés, égő érzés, bőrpír. Ezekkel a tünetekkel is meg kell küzdened egy hüvelyi fertőzés esetén. A fájdalmas irritáció csak egy része a kellemetlenségnek, sajnos többnyire felborul a hüvelyflóra érzékeny egyensúlya is. A havonta jelentkező menstruáció megváltoztatja a hüvely pH-ját, így táptalajt kapnak a potenciális kórokozók. A hüvely hámjának sérülése (pl. egy szexuális aktus során) szintén utat nyit a fertőzéseknek. A kialakult fertőzést antibiotikumokkal szokás kezelni, ám ez sajnos a hüvelyben lévő jó baktériumokat is veszéllyel fenyegetik, a hüvely védekező képessége csökken. Az egészséges hüvelyflóra fenntartása azonban elengedhetetlenül fontos a hüvely és a húgyutak működésének normális fenntartásához.

A kiegyensúlyozott étrend részeként fogyasztott bizonyos ételek azonban olyan anyagokat tartalmaznak, amelyek felveszik a harcot a kellemetlen, bakteriális vagy gombás hüvelyi fertőzésekkel, húgyúti fertőzésekkel és a hüvelyszárazsággal is. Szóval, ha legközelebb vásárolni mész, ezeket feltétlenül írd a listádra:

1. Élőflórás joghurt
Az élő és aktív kultúrák - más néven probiotikumok – felelősek a hüvely enyhén savas pH-jának fenntartásáért. Mivel a probiotikumok különböző előnyeit már felismerték az élelmiszeripari vállalatok, igazán könnyen elérhetők azok a termékek, amelyek tartalmaznak ilyen összetevőt. Amikor joghurtot vásárolsz, mindig nézd meg, hogy tartalmaz-e aktív kultúrát is. A probiotikumokat más forrásból is beviheted, sokat tartalmaz például a káposzta, a kefir és a misopaszta (ebből egy hagyományos japán levest a Misót lehet elkészíteni).

2. Áfonyalé
Az áfonya leve már igen régi enyhítője a húgyúti fertőzések tüneteinek. A miatt alkalmas erre, mivel savas vegyületeket tartalmaz, ezeknek köszönhetően pedig a rossz baktériumok nem bomlanak le a szervezetben, hanem az emésztőrendszeren keresztül távoznak. A mellett, hogy többet iszol ennek a jótékony bogyós gyümölcsnek a levéből, fogd vissza a koffeinfogyasztást és az alkoholt is, mivel ezek irritálják a húgyhólyagot. 

3. Olajos magvak, friss zöldségek és gyümölcsök
Míg az olajos magvakban, a diófélékben és az avokádóban található E-vitamin segít megőrizni a bőr tip-top állapotát, még a hüvelyszárazságot is megakadályozza. A friss gyümölcsökben és zöldségekben gazdag étrend pedig segíthet megelőzni a menstruációs görcsöket.

4. Víz 
Szinte magától értetődik: a víz segít a testnek minden funkcióját könnyebben, simábban bonyolítani – különösen ott, ahol testfolyadékok, izmok vannak. A nyálkahártyák (mint például a szem, a száj és a hüvely) a megfelelő hidratáltságra támaszkodnak.

Táplálkozz kiegyensúlyozottan, és ne feledkezz meg a „hüvelybarát” élelmiszerektől, hogy „ott lenn” is egészséges maradj. A húgyhólyag és a hüvely egészségét megóvhatod, ha megfelelően táplálkozol, nem feledkezel meg az alapvető higiéniáról, lélegző alsóneműt viselsz, és mindig figyelsz a biztonságos szexre. A tested a legértékesebb, ami valaha is a tiéd lesz ezen a világon, ezért szeresd és törődj vele nap mint nap.

 

 

INTIMZONA.HU/DMD


<< Vissza a hirekhez