2024. Április 19. Péntek, Emma  
Vitaminok nőknek: mit és mikor?
Minden életszakaszban más vitaminadagolásra van szükséged. Ahogy öregszel, egyre kevesebbre.

 Bár szakértők szerint még mindig az élelmiszerek a legfontosabb forrásai a vitaminoknak és tápanyagoknak, a vitaminok helyes adagolásával kiegészítheted az esetleges hiányosságokat, és hosszabb távon megőrizheted egészséged.


FONTOS!

 

A legfontosabb tanács az, hogy táplálkozz teljes értékűen, minél változatosabban. Fogyassz elegendő zöldséget és gyümölcsöt, hogy minél több és többféle vitamin és ásványi anyag jusson a szervezetedbe. A táplálék-kiegészítőket és vitaminokat pedig az életkorodnak és az állapotodnak megfelelően vidd be.

Vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek nőknek
A testünk olyan, mint egy nagyon jó autó. Nem lehet folyamatosan nyomni a gázt, ám sosem tankolni. E miatt sok-sok tápanyagra, vitaminra, ásványi anyagra van szükség.

1. Kalcium
Ahogy öregszel, a csontjaid sűrűsége csökken. E miatt több kalciumra van szükséged, hogy csökkentsd a csontritkulás kockázatát. Naponta átlagosan 1000-1500 mg kalciumra van szükséged attól függően, hogy hány éves vagy. Fogyassz tejtermékeket, szezámmagot, lenmagot, frissen facsart gyümölcsleveket.

2. D-vitamin 
Az idő múlásával a tested kevésbé tudja hasznosítani a kalciumot, ami a D-vitamin felszívódásához kell. A veszteséget valahogy kompenzálni kell. D-vitaminhoz főleg a napfényből juthatsz, tartózkodj minél többet a szabadban. Természetes forrásai: a halmájolajok, a máj, a tojás, a tej és tejtermékek, margarinok. Szükségleted 20-30 éves kor között 5 mikrogramm. 50 éves kor felett komolyabb kiegészítésre is szükség van.

3. Vas
A menstruáció ideje alatt fontos, hogy meggyőződj arról, hogy elegendő vasat viszel-e a szervezetedbe. Vasat a húsfélékben, babban, tojásban és a tofuban találsz nagyobb mennyiségben. Fontos, hogy párosítsd a vasban gazdag ételeket magas C-vitamin tartalmú ételekkel, italokkal, mert a C-vitamin segíti a vas felszívódását.  A menopauza idején azonban kevesebb vasra lesz szükséged.

4. Folsav
Babavárás előtt, illetve várandósan az egyik legfontosabb a nők számára a folsav. Hiánya komoly rendellenességekhez vezethet a babánál: például velőcső-záródási rendellenességekhez. A folsav természetes formában a narancslében, a babban, a zöld színű zöldségekben található meg.

5. Béta-karotin
Az antioxidánsok rákellenes anyagok. Közéjük tartozik az A-vitamin elővitaminja, a béta-karotin is. Segít megvédeni a sejteket a károsodástól. A sárgarépa, sárgabarack, papaya, sárgadinnye, sütőtök, édesburgonya és a mangó sok béta-karotint tartalmaz. Azaz keresd a narancssárga gyümölcsöket és zöldségeket!

6. B6- és B12-vitamin
Mindkét B-vitaminok nagyon fontos, főleg idősebb korban. A B6-vitamin segít a vörösvérsejt-képződésben, a B12 pedig elősegíti az idegsejtek és a vörös vértestek fejlődését. Ezek a vitaminok sokféle egészséges élelmiszerben megtalálhatók. A napi B12-vitamin szükségletedet fedezheted egy kis csirkemell, egy főtt tojás, egy pohár sima alacsony zsírtartalmú joghurt vagy egy pohár tej, és egy csésze mazsola fogyasztásával. Ezt azért nem biztos, hogy minden nap meg tudod enni, ezért előfordulhat, hogy pótolnod kell ezt a vitamint.

7. Az omega-3 zsírsavak
Tanulmányokban, vizsgálatokban mutatták ki, hogy az omega-3 zsírsavak természetes gyulladáscsökkentőként viselkednek a szervezetünkben. Fontos szerepet játszanak a szív egészségének megőrzésében. Ahogy telik az idő, az ösztrogén szintje csökken, így nagyobb a kockázata a szívbetegségeknek. A zsíros halak mint a lazac és a tonhal nagyszerű forrásai az omega-3 zsírsavaknak. A halolaj-kapszula is jó választás a pótlásra.

 

 

INTIMZONA.HU/DMD


<< Vissza a hirekhez