2020. Júnuis 02. Kedd, Anita, Kármen  
mellvizsgálat otthon – előzd meg a bajt!
A mellvizsgálatot azonban nem elég csak az éves nőgyógyászati kontrollvizsgálat alkalmával elvégezni.

Ha már voltál nőgyógyásznál, bizonyosan átestél már emlővizsgálaton. Az orvos ilyenkor áttapintja a melleket, hogy nincs-e esetleg valamilyen oda nem illő csomó, amiből mintavétel után eldönthető, hogy pontosan mi is az. Célszerű havonta ellenőrizni önmagad, hogy az esetleges problémát megelőzhesd.

Hogyan kell elvégezni az emlővizsgálatot otthon?

A tükör előtt:

1. Figyelj arra, hogy megfelelően megvilágított helyiségben végezd a mellvizsgálatot. Nézd meg jól a melleidet. Ne ijedj meg, ha nem látod őket egyformának. A legtöbb nőnek nem ugyanolyan a jobb és a bal melle. Végezz néhány laza karkörzést, hogy a mell körüli izmok kicsit ellazulhassanak. Keress elváltozásokat, például a bőrödön, a melled méretében, alakjában. Nézd meg, van-e elszíneződés vagy valamilyen seb a felszínén. Vizsgáld meg a mellbimbót is, azon is keresd az elváltozásokat.

 

2. Ezután tedd csípőre az egyik kezed. A másik kezeddel húzd egy kicsit egyik, majd a másik oldalra az egyik, majd a másik mellet, hogy a külső oldalt is jól szemügyre vehesd

3. Hajolj előre a tükör felé. Görbítsd előre a vállad és húzd előre a könyököd a mellkasod felé. Figyeld meg a melleid kontúrját.

4. Most tedd a kezed a fejed mögé és told a könyököd előre. Ismét fordítsd egyik oldalról a másikra a melleket, hogy ebből a szögből is jól megvizsgálhasd. Ne felejtsd el a mell alatti területet sem, szükség lehet arra, hogy enyhén megemeld az emlőket.

5. Ellenőrizd, hogy nem szivárog-e valamilyen váladék a mellbimbókból. Enyhe nyomást gyakorolva tapasztalhatsz ilyesmit, ha valami nincs rendben

A zuhany alatt:

6. Most itt az ideje, kicsit másképp is ellenőrizd a melleket. Sokat segít, hogy a kezed síkos a szappantól és a víztől. Ellenőrizze az esetleges csomókat, vagy megvastagodást a hónalj területén. Tedd a bal kezed csípőre, a jobb kezeddel vizsgáld át a bal hónaljad, és fordítva.

7. Ellenőrizd a kulcscsont környékét is. Itt is előfordulhatnak csomók

8. Az egyik kezed tedd a fejed mögé, a másikkal pedig apró mozdulatokkal, körkörösen vizsgáld át a mellszövetet. A másik oldalon is ismételd ezt. Kövess egy képzeletbeli melltartóvonalat.

Az ágyon:

9. Feküdj le, és helyezz egy kispárnát a jobb vállad alá. Tedd a jobb kezed a fejed mögé. A bal kezeddel vizsgáld át a jobb mellet. Most segítségedre lesz ez a testhelyzet, mert a mell így egy kissé ellaposodik. Végezd el fordítva is.

10. Gondold azt, hogy a mell egy óra. Kezdd a 12-nél és haladj az óramutató járásával azonos irányba, míg körbe nem érsz. Az egész mellet vizsgáld át így. 

Mit kell tenned, ha találsz egy csomót?

Ha bármilyen elváltozást tapasztalsz, azonnal keresd fel a szakorvost. Légy nagyon körültekintő, ha…

• olyan területet fedezel fel, amely határozottan különbözik a melled minden más részétől

• egy olyan csomó vagy megvastagodás van a hónalj vagy a mell területén, ami a menzeszed után is megmarad

• változik a mell mérete, alakja, esetleg elhelyezkedése

• a bőröd márványszerű a melleden valahol

• változást tapasztalsz, ami ráncossá, gyulladttá teszi a mellet vagy a mellbimbót

• véres, vagy akár tiszta folyadék, váladék ürül a mellből

• a bőr kivörösödik a mellen vagy a mellbimbón

 

 

 

INTIMZONA.HU/DMD

 

<< Vissza a hirekhez