2024. Április 19. Péntek, Emma  
Mítoszok az egészségről, amit már véletlenül sem kell elhinned
Rátaláltunk néhány olyan egészségügyi tévhitre, amelyeknek egy jó részét bizony még mi is elhittük.

1. Igyál 8 pohár vizet minden nap

Nem kell számolni, mennyit iszol. A kutatások azt mutatják, hogy már egy pohár víz is elég, ha szomjas vagy, így is egészséges és hidratált maradsz. A vízben gazdag ételek, azaz a gyümölcsök, zöldségek, a különböző italok, levesek mind segítenek feltölteni a folyadékkészleted. Ha a vizeleted sötét színű, akkor valószínűleg nem megfelelő a folyadékellátásod, többet kell innod. Ez ugyanúgy vonatkozik az aktív, sportos életet élőkre és azokra is, akik meleg éghajlaton élnek.

2. A tojás rossz a szívnek

Omlett-szerelmesek, örüljetek! A tojásfogyasztás nem emeli a szívbetegség kockázatát egészséges embereknél. Igen, a tojássárgája tartalmaz koleszterint, de ekkora mennyiséggel szinte bármely ételben találkozhatsz. Mi több, a tojás tele van olyan értékes tápanyagokkal mint az omega-3 zsírsavak, amelyek csökkentik a szívbetegségek kockázatát.

3. Minden nap multivitamin-készítményre van szükséged

Lehet, hogy hallottál már olyasmit, hogy a multivitamin pótolhatja azokat a tápanyagokat, amelyekhez nem jutsz hozzá például egy diéta alatt. A kutatók nem mindannyian értenek egyet ebben a kérdésben. Így ha az orvosod azt mondja, hogy vitaminra van szükséged, fogadd meg a tanácsát. Ha babát vársz, vagy a párod várandós, fontos a folsavbevitel, de egyéb vitaminokat kizárólag azután szedj, vagy szedjen, ha az orvos azt tanácsolja. A legjobb módja, hogy vitaminokat, tápanyagokat vigyél be az, hogy az étrended tele van gyümölcsökkel, zöldségekkel, teljes kiőrlésű gabonákkal, diófélékkel és egészséges olajokkal, zsírokkal.

4. A zöld váladék fertőzést jelent

Egy zsebkendőbe belenézve nem helyettesítheted a laboratóriumi vizsgálatot. Tanulmányok kimutatták, hogy a zöld vagy sárga váladék kissé gyakoribb bizonyos bakteriális fertőzések esetén. De ez nem biztos jele annak, hogy jelen van valamilyen fertőzés, vagy szükség van antibiotikumokra. Egyes fertőzéseknél víztiszta a váladék, amely az orrodból távozik, és egy szimpla megfázás esetén is lehet zöld.

5. A WC ülőkétől beteg lehetsz

Ne idegeskedj, ha idegen helyen kell WC-re menned. A WC-ülőkék általában elég tiszták, ami a fürdőszoba ajtóról, a kilincsekről, és a padlóról nem mondható el. Jelen lehet rajtuk az E coli baktérium, a norovirus (más néven "gyomorinfluenza"), és az influenzavírus is. Töröld meg a kilincset egy papírtörlővel, mielőtt belépsz a nyilvános WC-be, és mindenképp moss kezet távozás előtt.

6. Az ízületek pattogtatása ízületi gyulladást okoz

Az a hang, amikor valaki pattogtatja az ujjait, mintha ki akarná törni őket, egyszerűen borzasztó. Az hiheted, hogy ez a kellemetlen hang a csont és az ízület összedörzsölődéséből keletkezik, de ez nem így van. A csontok között egy gázbuborék képződik, és az "durran". Tanulmányok azt mutatják, hogy ez a tevékenység nem okoz ízületi gyulladást. Ha úgy érzed, hogy rendszereses súlyos fájdalmaid vannak, amikor csinálod, keresd fel az orvosod.

 

 

INTIMZONA.HU/DMD


<< Vissza a hirekhez