2022. Augusztus 08. Hétfő, László  
A klimax csökkenti a mellrákot
A seattle-i Fred Hutchinson Rákkutató Központ munkatársai szerint van jó oldala is a klimaxszal járó folyamatos hőhullámoknak és egyéb, kellemetlen tüneteknek.
Kutatásaik szerint ugyanis a változókorral járó hormonális változások miatt ezeknél a nőknél kisebb eséllyel alakul ki emlőrák.
 

 
 
Azt eddig is tudtuk, hogy a mellrák kialakulásában nagy szerepet játszanak a hormonok, valamint azt is, hogy a menopauza tüneteit a hormonális változások okozzák. Kutatásaink kezdetén ezekből az információkból indultunk ki - mondta dr. Christopher I. Li.

A kísérletek során végül kiderült, hogy azoknál a nőknél volt a legkisebb az emlőrák kifejlődésének esélye, akiknek a legsúlyosabb hőhullámaik és klimaxos történeteik voltak. A kockázat az adatok szerint 50 százalékkal is csökkenhetett.

Li szerint a mellrák kialakulásában nagy szerepet játszik az ösztrogén és a progeszteron is, márpedig a változókor kezdetével ezeknek a hormonoknak a szintje folyamatosan csökkenni kezd. A tudósok hozzátették: ezek a kapcsolatok magyarázhatják azt is, hogy miért növelik a daganatos megbetegedés kifejlődésének kockázatát a hormonpótló kezelések.

<< Vissza a hirekhez