2024. Február 23. Péntek, Alfréd  
Tippek a klimax idejére
A nők egyik leggyakoribb félelme, hogy a menopauza milyen hatással lesz szexuális életükre. A kellemetlen tünetekre gyógyszereken kívül természetes megoldás is létezik.


Bármely asszony, aki igazán akarja, fenn tudja tartani aktív és kielégítő szexuális életét. Persze mindez erőfeszítést és nem kevés önvizsgálatot igényel.

A legtöbb nő a menopauza idején a szexuális funkció valamiféle változásáról számol be. A felmérések tanúsága szerint ilyenkor a nőknek egyre kevesebb szexuális gondolatuk támad, gyengébb hüvelyi nedvesedést tapasztalnak, és partnerükkel, mint szeretővel egyre inkább elégedetlenek. Az együttlétek gyakorisága csökken, és olyan változások is előfordulhatnak, mint például a nemi vágy felkeltésének, illetve az orgazmus készségének a csökkenése. A jó hír az, hogy a nők zöménél ezek a tünetek enyhék, és a többség elégedett a változó korabeli nemi életével.

A szexuális egészség egyik befolyásoló tényezője, hogy az ösztrogénhormon szintjének csökkenésével a hüvely szűkebbé és rövidebbé válik, fala elvékonyodik és kiszárad. Lássuk, hogyan lehetünk úrrá ezen a helyzeten.

A vizes alapú síkosító szerek segíthetnek a hüvely nedvesen tartásában, és megakadályozhatják az együttlétek alatti kellemetlen érzést. Kerüljük az olajos alapú szereket, mint a vazelin, a babaolaj, vagy az alkohol, illetve az illatanyagot tartalmazó termékeket!

Próbálkozzunk zabpehely fürdővel! Öntsünk egy zacskónyit forró fürdővízbe, vagy tartsunk csap alá előre megfőzött zabpelyhet. Kerüljük az olyan anyagokat, amelyeknek ismert a vízelvonó hatásuk, mint az alkohol, koffein, és fogyasszunk sok folyadékot: vizet, gyümölcslevet és gyógyteákat!

Ne használjunk szappanokat, öblítőszereket és más, illatosított termékeket, melyek az érzékeny hüvelyi területen allergiás reakciókat idézhetnek elő.

A természetes anyagokból készült ruházat viselete csökkentheti a viszketést, az ösztrogéntartalmú ételek fogyasztása (mint például a szója) pedig enyhítheti a hüvelyi szárazságot.

életforma.hu/dmd

 


<< Vissza a hirekhez