2024. Április 24. Szerda, György  
Modern menopauza: régi tünetek, új hozzáállás
A mai nők sokkal aktívabbak, mint anyáik voltak, így természetes, hogy a klimax alatt is aktívabb, sokoldalúbb életet szeretnének élni.

A menopauza tünetei, mint a hőhullámok és a szexuális érdeklődés elvesztése ugyan még ma is ugyanolyanok mint régen, ám a mai nők próbálnak optimistán tekinteni a menopauzára és azt követő éveikre. Mivel a változókor elkerülhetetlen, egyre inkább előtérbe kerül, a próbáljuk meg kihozni belőle a maximumot szemlélet. A mai nők a klimax idején is odafigyelnek kinézetükre, s szerencsére egyre több fórumon oszthatják meg egymással tapasztalataikat. Azok a hírhedt tünetek A menopauza a menstruációs ciklus egy éve tartó elmaradását, illetve azokat a változásokat jelenti, ami a nő testében megy végbe, mikor a termékeny korszak vége felé közelít. Noha minden nőben másként játszódik le a folyamat, 75 százalékuk tapasztalja a tünetek valamelyikét, és 25 százalékuk használ enyhítésükre gyógyszert.

Sajnos a tünetek sokkal hamarabb, már a perimenopauza idején jelentkezhetnek, mellyel a klimax akár 10 évig is elhúzódhat. Sokak számára ez az időszak nehezebb, mint maga a klimax, mivel nem készültek fel rá, s a tünetek is hónapról hónapra változnak, így nehéz kezelni őket. A menopauza tünetei: rendszertelen ciklus, erős vérzés, erősödő premenstruális tünetek, alvási problémák, hőhullámok, hüvelyi szárazság, libidó csökkenése. Segít az életmód-változtatás! A legtöbb nő általában gondját kell hogy viselje tinédzser gyermekeinek, idősödő szüleinek, otthonuknak, s a munkahelyi helytállásról még nem is beszéltünk! Rendszertelenül esznek, nem alszanak eleget, s mindez nehezebbé teszi a klimax elviselését.

Jó hír azonban, hogy az életmód-változtatás sokat segít a tünetek enyhítésében. A rendszeres, kevésbé megterhelő sportok, mint a séta, kocogás, aerobic segítenek a szív- és érrendszeri betegségek és a csontritkulás kialakulásának megelőzésében, a jóga pedig stressz-csökkentő hatású. A rendszeres sportolás a csökkent libidót is növeli, hiszen a nők akkor hiszik el igazán, hogy szexisek, ha fittnek, fiatalosnak érzik magukat. A kalciumban és D-vitaminban gazdag, egészséges táplálkozás szintén segít a kellemetlen tünetek kezelésében, a változókorral járó súlygyarapodás megelőzésében. A fűszeres ételek és a vörösbor kerülése pedig csökkenti a hőhullámokat.

Segít a modern orvostudomány! Régebben az orvos egyedül döntött a kezelésről, ám ma már a nőknek is beleszólásuk van a gyógyszerezésükbe. A mai gyógyszeripar három fő területen adhat segítséget: Tünetek csökkentése: A menopauza tüneteinek enyhítésére, a leghatásosabb módszer a hormonterápia. Éveken át úgy gondolták, hogy rengeteg egyéb pozitív hatása is van, ám használói körében egyre gyakoribb a szívinfarktus, stroke és a mellrák. Ennek ellenére még mindig a hormonpótlás az, mely a leghatásosabban veszi fel a versenyt a klimaxos tünetekkel szemben. Csontritkulás megelőzése: Mint már említettük, sporttal és egészséges étkezéssel sokat lehet a helyzeten javítani, ám a nagyon súlyos esetekben, akár csontépítő biofoszfátos kezelésre is sor kerülhet. Libidó növelés: Ez ügyben még folynak a kutatások, s noha az ösztrogénes krémekkel csökkenthető a hüvelyi szárazság, ez még sajnos nem minden eseten jelent megoldást. Megértő partner, kitartó próbálkozás és életmódbeli váltás itt is segíthet.

Fel a fejjel!

Manapság az internet és más gyors kommunikációs forrásoknak köszönhetően, soha nem tapasztalt lehetőségeink vannak arra, hogy minél többet tudjunk meg a menopauzáról, annak tüneteiről, lehetséges kezelési módjairól és a különböző túlélési technikákról. Próbáljunk meg minél kevesebbet stresszelni klimaxunk miatt, hiszen nap mint nap jelennek meg új kutatási eredmények, melyek mind rajtunk szeretnének segíteni.


webbeteg.hu/dmd

 

 


<< Vissza a hirekhez