2024. Április 16. Kedd, Csongor  
Klimax: a nő lelkét is megviseli
Bár a menopauza velejáróit nem lehet megelőzni, súlyosságukat azonban lehet csökkenteni. Nem kell megijedni, számos kezelés nyújt segítséget a változókorba lépett hölgyeknek.

A magyar nők általában 50-51 évesen érik el a változókort. Persze vannak olyanok is, akiknél a menopauza már évekkel korábban, vagy éppen később jelentkezik - mondta dr. Kőszegi László szekszárdi nőgyógyász. Aki még előtte áll, érdemes megkérdeznie az édesanyját, hogy ő mikor tapasztalta először a tüneteket. Sokszor ugyanis hasonló korban jutnak el ide az anyák és lányaik is.

Kifejtette, az első tünetek, amelyek a menopauza közeledtét jelzik, a hőhullámok, az izzadás, az alvászavar és a koncentrációkészség csökkenése. Persze utóbbiak egymásból következhetnek, vagyis nem kell arra gondolni, hogy mindenki feltétlenül átéli az összesét. Később a nők már hüvelyszárazságot is tapasztalhatnak, és sajnos gondok adódhatnak a vizelettartással is. Ez azért következik be, mert az idő múlásával a kismedence tartószalagjainak csökken a funkciója, és az izmok sem látják el maradéktalanul a feladatukat. Emiatt olyan anatómiai viszonyok alakulnak ki, melyek ilyen panaszokhoz vezetnek. Ez a felettébb kellemetlen tünet hatványozottan érezhető azoknál, akik több gyermeket is szültek, illetve nehéz fizikai munkát végeztek.

Végül pedig csontritkulás, valamint szív- és érrendszeri betegségek is felüthetik a fejüket. Ebben a korban egyenlítődik ki egyébként az infarktusok száma a nők és a férfiak között. Mindez a hormonhiányra vezethető vissza.

Bár a tünetek igencsak riasztónak tűnhetnek, nem kell megijedni, számos kezelés nyújt segítséget a változókorba lépett hölgyeknek. - A menopauza-ambulancia bárki számára elérhető a nőgyógyászati szakrendelés keretében - ismertette dr. Kőszegi László. Jó tudni, hogy lehet választani hormonkezelés, valamint hormonmentes kezelés között egyaránt. Az előbbi szigorú szabályok között zajlik, kivizsgálások és konzultációk előzik meg, és csak rendszeres kontroll mellett adható. A hormonmentes kezelés pedig fitoösztrogének szedésével történik. Ezek remekül kezelik a változókori tüneteket, ráadásul recept nélkül kaphatóak. Bár a menopauza velejáróit nem lehet megelőzni, súlyosságukat azonban lehet csökkenteni, sőt a jelentkezésüket is ki lehet tolni. - Ennek érdekében már idejében érdemes ügyelni a vegyes táplálkozásra, és a kalciumban gazdag étrendre. Nagy szükség van azonban a D-vitamin pótlására is - hívja fel a figyelmet a nőgyógyász.

weborvos.hu/dmd

 


<< Vissza a hirekhez