2024. Április 19. Péntek, Emma  
Menopauza: második kamaszkor?
A női klimax évei alatt bekövetkező változások miatt visszatérhetnek olyan problémák, melyekkel a kamaszkorban találkozunk először: ilyenek a pattanások és a zsíros bőr is.

A 40-60 év közötti életkor hasonlítható a tizenévesen tapasztalt serdülőkorral is: olyan testi és lelki változásokon megy keresztül az ember, mint serdülőkorában. Lehetnek gyakori hangulatingadozások, kedélyállapot változások és emiatt kiborulások, mint tiniként: bizonyára mindenki emlékszik rá, ha nem is saját, de gyermeke életéből, hogy mikkel jár a kamaszkor.

Ráadásul a testi változásokról sem szabad megfeledkezni, amelyek még tovább súlyosbítják a lelki nehézségeket. A menstruációs vérzés elmaradásakor tudatosul igazán a legtöbb nőben, hogy eljártak az évek felettük. A gyakori hőhullámok, izzadás pedig mások számára is láthatóvá teszi a változó kort – pedig valljuk be, néha még magunknak sem szívesen valljuk be.

Emellett a bőrünkön is jelentkeznek a látható jegyek: a ráncosodás mellett ilyenkor sokaknál jelentkezik a kamaszkorból ismert pattanások. Mindemellett a bőr feszít feszességéből és fényességéből, a hajunk is hullani kezd, valamint körmünk is egyre gyengébb és töredezettebb lehet.

 

 


<< Vissza a hirekhez