2020. Október 24. Szombat, Salamon  
Dübörög a fejem mit tegyek?
Az ösztrogénszint csökkenése a menopauza idején is gyakori fejfájást okozhat, ami akár évekig is eltarthat.

A fejfájással foglalkozó szakemberek már régen megfigyelték, hogy a menopauza körüli időben megszaporodnak a fejfájásos panaszok, de klinikai vizsgálatokban ezt eddig még nem igazolták.

Az amerikai Fejfájás Társaság (American Headache Society) felmérése során 35-65 (átlagosan 45) éves asszonyok adatait elemezték. A 3 603 asszonyt premenopauzális (rendszeres időközökben és rendszeres időtartamban jelentkező havi ciklusú), perimenopauzális (7 napos, vagy hosszabb ciklus, valamint 2-11 hónapig tartó amenorrhea) és posztmenopauzának (12 hónapnál hosszabb vérzéskimaradás) csoportba osztották. A fejfájás szempontjából pedig a havi 10 fejfájásnál kevesebb esetén eszerint alacsony-, 10-nél több fejfájás esetén magas fejfájás-gyakoriságú csoportot képeztek.

 

A megfigyelések szerint a szérum ösztrogén-szintjének csökkenése, illetve az asszonyoknak a menopauzába történő átmenet esetén a havi 10, vagy több fejfájás mintegy 50%-al megszaporodik – jelentette ki Dr. Vincent T. Martin professzor, a cincinnati-i (Ohio) Headache and Facial Pain Program igazgatóhelyettese, jelen kutatás vezetője. Ilyenkor a legrosszabb a fejfájós nők helyzete. A vizsgálat során az asszonyok általában arról panaszkodtak, hogy a perimenopauzális periódusban fejfájásuk erőssége is egyre növekedett.

A közömbös, fájdalmatlan ingerre, pl. a takaró érintésére is kialakuló bőrfájdalom és a depresszió is csaknem hasonlóképpen alakult. Bár a jelen vizsgálat ezt nem érintette, a perimenupazális korban mennek gyakrabban táppénzre a nőbetegek. Az eddig még nem igazolt eredmény persze várható volt, hiszen az már igen régen ismert, hogy minden menstruációs ciklusban az ösztrogénszint csökkenés idején fejfájás alakulhat ki, és hogy későbbi életszakaszban a fokozatosan kialakuló ösztrogén-hiánynak megfelelően a fejfájás 5-7 napnál is tovább, akár évekig is eltarthat.

Orvostovábbképző Szemle/dmd


<< Vissza a hirekhez