2024. Április 20. Szombat, Tivadar  
Mi is a változó kor?
A változókor a nők életének 10-15 éves periódusa. Élettani folyamat, amely során a nők megélik a nemi hormonok termelődésének leállását.

A női változókort szokás (helytelenül) menopauzának is nevezni. A menopauza azonosítása a női változókorral főként az Egyesült Államokban és Kanadában terjedt el, a hibásan használt szó onnan került Európába a tudományos és ismeretterjesztő irodalom segítségével.

A menopauza ui. egy dátum, az utolsó rendes havivérzés első napja, mely a női változókort prémenopauzára és posztmenopauzára osztja. A változókor jellemzően 45 éves korban kezdődik és tart kb. 60 éves korig. Az 50 év ± 2 év (négyéves periódust) perimenopauzának nevezzük. Elkülönítése a sajátos tünetek és hormonális jellemzők miatt indokolt.

A 19-20. század fordulóján nőknél a születéskor várható átlagos életkor 48 év volt. A női változókor tehát csak azután vált népegészségügyi problémává, amióta a nők megélik a nemi hormonok termelődésének leállását. Ma a nők életük kb. 1/3-át kénytelenek a nemi hormonok hiányának állapotában leélni.

 A menopauza (változókor) okai

 A változókor oka a petefészek hormonreceptorainak megfogyatkozása, ami által a petefészkek érzéketlenné válnak az agyalapi mirigyben termelődő, petefészkek működését serkentő ún. gonadotróp hormonokkal szemben. Az agyalapi mirigy állandóan fokozza a gonadotróp hormonjainak (FSH, LH) termelését, hogy az ivarszervek érzéketlenségét ideig-óráig ellensúlyozza. A sárgatest érését serkentő hormonnal =LH) szembeni érzéketlenség azonban 45 éves kor környékén mégis bekövetkezik, kezdetét veszi a változókor első szakasza, a prémenopauza.


<< Vissza a hirekhez